Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Ízes szalvétagombóc

  • 09.07.2004.
  • Közepes
  • 6
  • 70 min

A szalvétagombóc a cseh, az osztrák és a magyar konyhában is méltán népszerű, így mindenképpen érdemes elkészíteni. Ha pedig Vegetával is ízesítjük, szinte új dimenzióba lép, főként ha jól behűtött cseh sörrel kínáljuk!

Összetevők

  • 40 dkg szikkadt zsemle vagy kenyér
  • 4 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 1 evőkanál finomra aprított petrezselyem
  • 1 evőkanál Vegeta
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés

  1. 1.
    A zsemléket közepes nagyságú kockákra vágjuk, egy kivajazott tepsiben szétterítjük és közepesen forró sütőben aranybarnásra pirítjuk, hűlni hagyjuk.
  2. 2.
    Egy tálban a tojásokat a tejjel elhabarjuk, a petrezselyemmel fűszerezzük, a Vegetával ízesítjük. A pirított zsemlekockát belekeverjük és kb. 20 percre félretesszük.
  3. 3.
    Egy vászonszalvétát vagy tiszta konyharuhát (lehet alufólia vagy folpack is) a maradék vajjal megkenünk, zsemlemorzsával meghintjük és a zsemlés masszát egy vastagabb csíkban ráhalmozzuk. A szalvétába csomagoljuk, aminek két végét egymással ellentétes irányban megtekerjük, ha szoros, megkötjük.
  4. 4.
    Enyhén sózott, forrásban lévő vízben kb. 30 percig főzzük.

Tálalás

Kiemeljük, a szalvétából kibontjuk, kb. ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Mártásos húsokhoz, például vadashoz illik a legjobban.

Tanács

Nemcsak rúd alakban, szalvétába kötve, hanem kigombócozva is megfőzhetjük.

Értesítés

A megfőzött szalvétagombócot lecsöpögtetjük, kicsomagoljuk, hűlni hagyjuk, majd folpackba csomagoljuk és mehet is a fagyasztóba. 2 hónapig gond nélkül eltartható. Felhasználáskor szobahőmérsékleten kb. 2 óra alatt fölolvasztjuk, majd szeletekre vágjuk és gőz fölött megforrósítjuk.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 304 / 1.271 - -
Zsír g 12,00 - -
Szénhidrát g 37,00 - -
élelmi rost g 1,00 - -
Fehérje g 9,00 - -
g 2,84 0 0
A vitamin μg 407,00 10 8
D vitamin μg 33,00 17 17
C vitamin mg 1,00 1 1
Niacin mg 4,00 29 20
Kálium mg 202,00 5 5
Kalcium mg 170,00 17 17
Foszfor mg 141,00 18 18

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)