Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Beállítások

Izmiri fasírt

  • 22.03.2004.
  • Közepes
  • 4
  • 70 min

A török konyha és igen gazdag alapanyagokban és képzelőerőben, hiszen különböző kultúrák metszéspontjában áll. Így aztán nem meglepő, hogy az úgynevezett egyszerűbb ételeket, mint a fasírt, ugyancsak különlegesen ízesítik.

Összetevők

  • 40 dkg finomra darált marha- vagy bárányhús
  • 2-3 szelet fehér kenyér
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • 50 dkg burgonya
  • 1 dl olívaolaj és napraforgóolaj keveréke
  • 4 csípős hegyes zöldpaprika
  • 3-4 paradicsom
  • 1 tk. morzsolt oregánó
  • 1 ek. Vegeta
  • A díszítéshez:
  • petrezselyem

Elkészítés

  1. 1.
    A darált hústálba töltjük, a vízbe áztatott, majd jól kinyomkodott kenyeret, a megtisztított, lereszelt hagymát és zúzott fokhagymát, a sót és a borsot hozzáadjuk, jól összedolgozzuk, és vizes tenyérrel fasírtpogácsákat formázunk belőle.
  2. 2.
    A meghámozott burgonyát fél cm vastag szeletekre vágjuk és serpenyőben, forró olajban kisütjük. Az olajból kiszedjük, tűzálló edénybe vagy tepsibe rakjuk, és kissé megsózzuk.
  3. 3.
    Ezután ugyanabban a tepsiben a húspogácsák mindkét oldalát aranybarnára sütjük, és a burgonyára rakjuk.
  4. 4.
    A visszamaradt olajban a felkarikázott csípős paprikát és a meghámozott, felszeletelt paradicsomot kevergetve 5-6 percig pároljuk. Az oregánóval és a Vegetával meghintjük, egy deci vízzel felöntjük, felforraljuk, majd a fasírtra öntjük.
  5. 5.
    180 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

Tálalás

A fasírtot petrezselyemlevéllel díszítjük, és a sült paradicsommal és paprikával körítjük.

Tanács

A darált húsból golyókat vagy kis roládokat is formázhatunk.

Kis titok

A hús mindkét oldalát megsütjük, hogy majd a sütőben sütésnél a hús belülről szaftos maradjon.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 695 / 2.905 - -
Zsír g 47,00 - -
Szénhidrát g 45,00 - -
élelmi rost g 5,00 - -
Fehérje g 22,00 - -
g 2,15 0 0
A vitamin μg 954,00 24 19
E vitamin mg 12,00 55 55
C vitamin mg 64,00 85 71
Niacin mg 13,00 93 65
Kálium mg 1.080,00 29 29
Foszfor mg 276,00 35 35
Magnézium mg 71,00 24 18

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)