Júlia csirkepaprikása

  • 14.06.2006.
  • Közepes
  • 4 – 6
  • 50 min

Frank Júlia, újságírónő, 1992-ben akkor megjelent 42 receptkönyvével és 12 receptkönyv- fordításával bekerült a Guiness rekordok könyvébe. Nem véletlen, ha ezt a tipikus magyar ételt vesszük alapul, melyhez Júlia a saját nevével fémjelez.

Összetevők 4 – 6 

  • 1 (kb. 1,5 kg) csirke
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 zöldpaprika
  • 2 paradicsom
  • 1 dl tejföl
  • 15 dkg csiperkegomba
  • 1 ek. őrölt pirospaprika (lehet egy kevés csípős is)
  • 1 ek. liszt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • 1 ek. olaj
  • 1 ek. Vegeta

Elkészítés

  1. 1.
    A csirkét megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk, és gyengén besózzuk. A szalonnát felkockázzuk, a hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk. A megmosott gombát szeletekre, a paprikát karikákra, a meghámozott paradicsomot pedig kockákra vágjuk.
  2. 2.
    Egy kevés olajon a szalonnát és a hagymát megpirítjuk, a tűzről lehúzva az őrölt pirospaprikával összekeverjük. A csirkedarabokat beletesszük, a gombát, a paprikát, a fokhagymát, az őrölt borsot meg a Vegetát beleszórjuk.
  3. 3.
    Lefedjük, és lassú tűzön saját levében, víz hozzáadása nélkül kb. 15 percig pároljuk. Időnként megkeverjük.
  4. 4.
    Amikor a hús már majdnem puha, a paradicsomot is hozzáadjuk. A lisztet a tejföllel és kb. egy deci vízzel simára összedolgozzuk, folyamatosan kevergetve a paprikásba belecsorgatjuk, átforraljuk, és máris tálaljuk.

Tálalás

Köretnek széles metéltet és ízlés szerint uborkasalátát is kínálhatunk mellé.

Tanács

Pároláskor fél deci száraz fehérborral tovább gazdagíthatjuk ezt a finom ételt.

Kis titok

A párolás kezdetén nem szükséges vizet hozzáöntögetni, mert a sózás hatására a gomba és a paprika bőséges levet ereszt.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 1696 / 7.089 - -
Zsír g 177,88 - -
Szénhidrát g 9,68 - -
élelmi rost g 2,00 - -
Fehérje g 14,20 - -
g 0,45 0 0
A vitamin μg 1.970,77 49 39
D vitamin μg 20,97 10 10
E vitamin mg 11,13 51 51
C vitamin mg 51,71 69 57
Kálium mg 523,85 14 14
Kalcium mg 49,63 5 5
Foszfor mg 230,38 29 29

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)