Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Karfiol krémleves

  • 18.02.2005.
  • Közepes
  • 4
  • 40 min

Ez a francia ízvilágot tükröző leves a karfiol és a póréhagyma nagy egymásra találását zengi. Meghatározó élmény egy finom vacsora kezdetén – ezért első randevúra, vacsoravendégnek meghívott hölgyek és urak számára különösen érdemes elkészíteni…

Összetevők

  • 50 dkg karfiol
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • reszelt szerecsendió
  • 1 ek. Vegeta
  • 2 dkg vaj
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 tk. étkezési keményítő

Elkészítés

  1. 1.
    A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, a répát meg a póréhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és az összes zöldséget 7 deci forrásban lévő, enyhén sós vízbe szórjuk.
  2. 2.
    Kb. 15 percig főzzük, majd a vége felé a finomra aprított petrezselymet is hozzáadjuk.
  3. 3.
    A levest kissé hűlni hagyjuk, majd levével együtt botmixerrel pépesítjük.
  4. 4.
    Ha túl sűrűnek találjuk, 1-2 deci forró vízzel felöntjük, a tűzre visszatesszük, és a Vegetát, a szerecsendiót és a vajat hozzáadva már csak addig főzzük, még éppen forrni kezd, de ne forraljuk!
  5. 5.
    A tejszínt az étkezési keményítővel simára dolgozzuk, és folyamatosan kevergetve apránként a levesbe csorgatjuk, vigyázva, nehogy csomós legyen. Ismét forrásig melegítjük, és a tűzről lehúzzuk.

Tálalás

A levest pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

Tanács

A leves ízletesebb lesz, ha a tálalás előtt néhány csepp citromlevet keverünk bele.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 191 / 798 - -
Zsír g 10,95 - -
Szénhidrát g 21,81 - -
élelmi rost g 4,92 - -
Fehérje g 4,25 - -
g 4,63 0 0
A vitamin μg 7.640,83 191 153
D vitamin μg 11,64 6 6
C vitamin mg 70,24 94 78
Niacin mg 2,02 14 10
Kálium mg 596,88 16 16
Kalcium mg 93,24 9 9
Foszfor mg 104,66 13 13

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)