Kijevi csirke

  • 11.10.2012.
  • Közepes
  • 4
  • 40 min

A fűszeres vajjal töltött, bundázott csirkemell a világ szinte minden szegletében ismert, kedvelt fogás, amit az alábbi leírás szerint Ön is könnyen ekészíhet.

Összetevők

  • 4 fél, egyenként kb. 15 dkg-os csirkemellfilé
  • fél citrom
  • 4 dkg finomliszt
  • 2 tojás
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • a töltelékhez:
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
  • 1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma (snidling)
  • 2 kisknál Vegeta ételízesítő por
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • a sütéshez:
  • olaj

Elkészítés

  1. 1.
    A puha (szobahőmérsékletű) vajat a finomra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával, a Vegetával valamint a borssal összekeverjük.
  2. 2.
    Kb. 3 centi átmérőjű hengert formálunk belőle, amit fóliába csomagolunk és a mélyhűtőbe tesszük.
  3. 3.
    A fél csirkemelleket lapjában bevágjuk, kihajtjuk és úgy klopfoljuk ki, hogy nagy, vékony szeletek legyenek belőle. Enyhén megsózzuk, citromlével meglocsoljuk.
  4. 4.
    A vajat a mélyhűtőből kivesszük, kicsomagoljuk, fölszeleteljük.
  5. 5.
    A fűszervajat egyenletesen a mellfilékre rakjuk, összehajtjuk - ezt könnyebb folpack segítségével.
  6. 6.
    A filéket először a lisztben, majd fölvert tojásban, végül a zsemlemorzsában forgatjuk meg.
  7. 7.
    Kb. ujjnyi megforrósított olajban, közepes lángon, többször megforgatva megsütjük. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.

Tálalás

Forrón, roppanósra gőzölt zöldségekkel kínáljuk, de adhatunk hozzá más kedvünkre való köretet is.

Tanács

Nem nyílik ki sütés közben a hús, ha töltés után rövid időre hűtőbe tesszük.