Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Klasszikus húsleves

  • 05.04.2004.
  • Közepes
  • 4
  • 100 min

Ezt a levest a világ minden táján gyakran gyógyszerként emlegetik, hiszen jótékony hatással van az egész szervezetre. A benne főtt, vajpuha marhahús tormamártással kitűnő második fogás a leves után.

Összetevők

  • 1 kg marhacomb
  • 1 ek. Vegeta
  • 1 zellerszár
  • 1 ek. felaprított petrezselyem
  • 5 dkg friss paprika
  • 1 fej hagyma
  • 1 tk. egész bors
  • 1 szál póréhagyma
  • 20 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé)
  • Levesbetétnek:
  • 10 dkg cérnametélt
  • A tormamártáshoz:
  • 3 ek. frissen reszelt torma
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. liszt
  • 2 dl leves
  • 0,5 dl főzőtejszín
  • 0,5 dl fehérbor

Elkészítés

  1. 1.
    A megmosott húst hideg vízben feltesszük főni. Ha forrás után a habját elfőtte, a megtisztított és feldarabolt zöldséget, a borsot, a zellert az egészben hagyott, megmosott hagymát és a Vegetát beletesszük. Lassú tűzön, gyöngyözve kb. 90 percig főzzük. Csak a főzés vége felé sózzuk, mert só nélkül a marhahús sokkal hamarabb megpuhul.
  2. 2.
    A főtt húst kiemeljük, pár percig állni hagyjuk, majd éles késsel felszeleteljük. A levest leszűrjük, és 2 decit a tormamártáshoz félreteszünk. A többi levesbe a cérnametéltet belefőzzük.
  3. 3.
    A mártáshoz serpenyőben, forró olajra a lisztet rásórjuk, kevergetve világos zsemleszínűre pirítjuk. A reszelt tormát rádobjuk, és egy percig pároljuk. A levessel felöntjük, és gyakran megkeverve lassú tűzön kb. 10 perc alatt hagyjuk kissé besűrűsödni.
  4. 4.
    A végén a tejszínt és a bort belecsorgatjuk, jól elkeverjük, és ízlés szerint utána sózzuk. Egy csipetnyi cukrot is tehetünk bele, gazdagabb lesz az íze.

Tálalás

A tálalás előtt a levest megszórjuk friss, felaprított petrezselyemmel. A főtt húst a tormamártással tálaljuk. Köménymagos vízben főtt burgonyát adhatunk mellé köretnek.

Tanács

A levest félig lefedett fazékban, nagyon lassú tűzön főzzük. A hús habját szűrőkanállal le is szedhetjük, de a főzésnek ebben a szakaszában nem szabad kevergetni, mert zavaros lesz. Íze ugyanolyan finom lesz, de esztétikusabb, ha leves kristálytiszta marad.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 778 / 3.252 - -
Zsír g 51,00 - -
Szénhidrát g 21,00 - -
élelmi rost g 3,00 - -
Fehérje g 52,00 - -
g 2,65 0 0
A vitamin μg 6.134,00 153 123
D vitamin μg 34,00 17 17
C vitamin mg 49,00 65 54
Niacin mg 19,00 136 95
Kálium mg 1.210,00 33 33
Kalcium mg 102,00 10 10
Foszfor mg 553,00 69 69

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)