Könnyű töltött káposzta

  • 12.06.2006.
  • Nehéz
  • 4
  • 80 min

Ha Ön imádja a töltött káposztát, próbálja ki savanyú káposzta helyett friss káposztával, darát sertés- vagy marhahús helyett pulykahússal! Egyszerűen szenzációs lesz!

Összetevők

  • 1 fej nagy fiatal káposzta
  • 2 ek. olívaolaj
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 30 dkg pulykamell filé
  • 6 dkg rizs
  • 1 paradicsom
  • 0,5 dl fehérbor
  • 2 ek. Vegeta
  • 1 ek. paradicsompüré

Elkészítés

  1. 1.
    A káposztát félbe hasítjuk, torzsáját kimetsszük. Leveleit egyenként óvatosan lefejtjük, és alaposan megmossuk. Lobogva forró, sós vízben 3 percig blansírozzuk, azaz előfőzzük, majd kiszedjük, és jól lecsöpögtetjük. A megtisztított felaprított gombát váltott vízben jól megmossuk, és apróra vágjuk.
  2. 2.
    Serpenyőbe, forró olajra dobjuk, kissé megsózzuk, és kevergetve addig pároljuk, amíg az összes leve elpárolog.
  3. 3.
    A fűszerkeveréket a borba keverjük, és 10 percig állni hagyjuk. A húst megmossuk, leszárogatjuk, az apró kockákra vágjuk. A paradicsom héját lehúzzuk, magját kikaparjuk, húsát nagyon finomra aprítjuk.
  4. 4.
    A húskockákat meg a paradicsomot tálba szórjuk, a nyers rizzsel, a kihűlt gombával és a fűszerkeverékkel jól összedolgozzuk.
  5. 5.
    A káposztalevelek vastag, középső erét kivágjuk úgy, hogy a levél ne essen szét. Mindegyikre 1 evőkanálnyi tölteléket teszünk, felgöngyöljük, A végeit ujjunkkal jól benyomogatjuk, nehogy főzéskor a töltelék kifolyjon belőlük.
  6. 6.
    A maradék káposztát csíkokra vágjuk, és a felét cserépedény vagy közepes méretű fazék aljára szórjuk. A töltött káposztákat körkörösen vagy csillag alakzatban rárakosgatjuk, és a maradék káposztát a tetejére szórjuk. Hat deci vizet a Vegetával meg a paradicsompürével felforralunk, és a káposztára öntjük. Lefedve 20-30 percig főzzük, amíg a hús meg a rizs megpuhul.

Tálalás

A töltött káposztát főtt burgonyával vagy burgonyapürével tálaljuk.

Tanács

Az édes káposztát helyettesíthetjük savanyú káposztával vagy fodros kellel.

Kis titok

Az előfőzés előtt a káposztalevél vastag, eres részeit klopfolóval megütögetjük, hogy a levelek ne kunkorodjanak össze. Aki szereti, egy csokor kaprot is a tetejére tehet, amit a főzés végén kiemelve eltávolítunk a fazékból.

Értesítés

Lefagyasztható
Lefagyasztás: az étel kisebb adagokra osztjuk, hagyjuk kihűlni, és műanyag dobozokba adagolva lefagyasztjuk.
Kiolvasztás: a hűtőszekrény fagyasztó részéből a normál hűtőbe áttéve hagyjuk egy éjszakán át, kiolvadni, majd lassú tűzön egy kevés vizet aláöntve felmelegítjük. Ízlés szerint a levét egy kiskanálnyi keményítővel besűríthetjük.
Szavatosság: 90 nap.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 445 / 1.860 - -
Zsír g 11,09 - -
Szénhidrát g 65,38 - -
élelmi rost g 3,04 - -
Fehérje g 27,92 - -
A vitamin μg 258,44 6 5
D vitamin μg 47,00 24 24
C vitamin mg 23,53 31 26
Niacin mg 16,81 120 84
Kálium mg 850,48 23 23
Kalcium mg 86,87 9 9
Foszfor mg 418,23 52 52
Magnézium mg 142,63 48 36

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)