Elkészítés
-
1.
A káposztát félbe hasítjuk, torzsáját kimetsszük. Leveleit egyenként óvatosan lefejtjük, és alaposan megmossuk. Lobogva forró, sós vízben 3 percig blansírozzuk, azaz előfőzzük, majd kiszedjük, és jól lecsöpögtetjük. A megtisztított felaprított gombát váltott vízben jól megmossuk, és apróra vágjuk.
-
2.
Serpenyőbe, forró olajra dobjuk, kissé megsózzuk, és kevergetve addig pároljuk, amíg az összes leve elpárolog.
-
3.
A fűszerkeveréket a borba keverjük, és 10 percig állni hagyjuk. A húst megmossuk, leszárogatjuk, az apró kockákra vágjuk. A paradicsom héját lehúzzuk, magját kikaparjuk, húsát nagyon finomra aprítjuk.
-
4.
A húskockákat meg a paradicsomot tálba szórjuk, a nyers rizzsel, a kihűlt gombával és a fűszerkeverékkel jól összedolgozzuk.
-
5.
A káposztalevelek vastag, középső erét kivágjuk úgy, hogy a levél ne essen szét. Mindegyikre 1 evőkanálnyi tölteléket teszünk, felgöngyöljük, A végeit ujjunkkal jól benyomogatjuk, nehogy főzéskor a töltelék kifolyjon belőlük.
-
6.
A maradék káposztát csíkokra vágjuk, és a felét cserépedény vagy közepes méretű fazék aljára szórjuk. A töltött káposztákat körkörösen vagy csillag alakzatban rárakosgatjuk, és a maradék káposztát a tetejére szórjuk. Hat deci vizet a Vegetával meg a paradicsompürével felforralunk, és a káposztára öntjük. Lefedve 20-30 percig főzzük, amíg a hús meg a rizs megpuhul.
Tálalás
A töltött káposztát főtt burgonyával vagy burgonyapürével tálaljuk.
Tanács
Az édes káposztát helyettesíthetjük savanyú káposztával vagy fodros kellel.
Kis titok
Az előfőzés előtt a káposztalevél vastag, eres részeit klopfolóval megütögetjük, hogy a levelek ne kunkorodjanak össze. Aki szereti, egy csokor kaprot is a tetejére tehet, amit a főzés végén kiemelve eltávolítunk a fazékból.
Értesítés
Lefagyasztható
Lefagyasztás: az étel kisebb adagokra osztjuk, hagyjuk kihűlni, és műanyag dobozokba adagolva lefagyasztjuk.
Kiolvasztás: a hűtőszekrény fagyasztó részéből a normál hűtőbe áttéve hagyjuk egy éjszakán át, kiolvadni, majd lassú tűzön egy kevés vizet aláöntve felmelegítjük. Ízlés szerint a levét egy kiskanálnyi keményítővel besűríthetjük.
Szavatosság: 90 nap.