Elkészítés
-
1.
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a citromlevet és a tojássárgáját és apránként a sütőporral elkevert lisztet is beledolgozzuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét lazán beleforgatjuk.
-
2.
A keveréket hosszúkás sütőformába (25×11 cm) simítjuk, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük.
-
3.
A piskótát a sütőformából kiborítjuk, hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk.
-
4.
Mélyebb, vajjal kikent tűzálló edénybe (25×25 cm) a kockákra vágott piskótát belerakosgatjuk, és a meghámozott, felszeletelt körtével beborítjuk.
-
5.
A tejet és a tejszínt felmelegítjük, a cukrot és a darabokra tördelt csokoládét folytonos kevergetés közben megolvasztjuk benne. Vigyázzunk, nem szabad felforrnia! A tűzről lehúzzuk, és ha langyosra hűlt, a kissé felvert tojást folyamatos keveréssel beledolgozzuk. Ha a csokis krém forró, a tojás összekaphat benne!
-
6.
Ezt a keveréket a körtére öntjük, majd 10 percig állni hagyjuk, hogy megszívja magát.
-
7.
Az edényt forró vízfürdőbe tesszük, és 160 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig gőzöljük, ahogy a felfújtakat szokás..
Tálalás
A jól kihűlt körtefelfújtat csokoládéreszelékkel meghintve tálaljuk.
Tanács
Ehhez a recepthez előre elkészített piskótát is használhatunk, ezáltal lerövidítve az elkészítési időt.