Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

“Kramberger” rolád

  • 03.09.2006.
  • Közepes
  • 4
  • 40 min

Ez az étel megéri a különleges vendégekhez méltó előkészületeket. A szalonnával töltött hússzeleteket laktató mártásban pároljuk. Az étel fő összetevője, a meggy, amely édeskés ízével különlegessé varázsolja a hús roládokat.

Összetevők

  • 60 dkg marhahátszín vagy bélszín
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 12 dkg vékonyra szelt füstölt szalonna (bacon)
  • 4 ek. olaj
  • 20 dkg sűrített paradicsom
  • 1 tk. cukor
  • 10 dkg magozott meggybefőtt
  • 1 dl testes vörösbor
  • 1 tk. zsemlemorzsa
  • 1 ek. aprított petrezselyem

Elkészítés

  1. 1.
    A megmosott húst kisebb szeletekre vágjuk, és kiveregetjük. A zúzott fokhagymával megkenjük, egy szelet szalonnát ráfektetünk, feltekerjük, és fogpiszkálóval összetűzzük.
  2. 2.
    A roládokat lábasban, forró olajon minden oldalukon hirtelen megsütjük, majd a paradicsomot és a Vegetát hozzáadjuk. Ha szükséges, egy kevés meleg vízzel pótolhatjuk az elfövő folyadékot.
  3. 3.
    Lassú tűzön addig pároljuk, amíg a hús megpuhul, a vége felé pedig hozzáadjuk a cukrot, a meggyet, a bort és a zsemlemorzsát.
  4. 4.
    Szükség szerint sózzuk, borsozzuk és belekeverjük a petrezselymet.

Tálalás

Köretként főtt rizst vagy krokettet kínáljunk mellé.

Tanács

Ha ehhez az ételhez bélszínt használunk, az elkészítési idő lényegesen lerövidül. Bármilyen húst választunk, érdemes 1-2 nappal előtte kiklopfolni és beolajozni, majd lefedve a hűtőszekrényben tárolni.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 586 / 2.449 - -
Zsír g 41,49 - -
Szénhidrát g 6,46 - -
élelmi rost g 0,67 - -
Fehérje g 41,10 - -
g 5,36 0 0
A vitamin μg 417,42 10 8
D vitamin μg 21,68 11 11
C vitamin mg 21,00 28 23
Niacin mg 13,61 97 68
Kálium mg 849,53 23 23
Foszfor mg 437,91 55 55
Magnézium mg 53,18 18 13

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)