Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Lángos

  • 22.09.2004.
  • Közepes
  • 4 – 6
  • 60 min

Még egy laktató étel, amely elég energiát és erőt ad a napi megpróbáltatásokhoz. Jellegzetes zamatát a fokhagyma és a csípős paprika adja meg. A burgonyás tésztából formázott, vékony lepényeket süssük ki és tálaljuk melegen tejföllel, fokhagymával és pepperonival.

Összetevők 4 – 6 

  • A tésztához:
  • 15 dkg burgonya
  • 1 dkg friss élesztő
  • 400 dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 45-50 dkg finomliszt
  • 2 tk. Vegeta
  • 4 ek. olaj
  • A sütéshez:
  • olaj
  • A mártáshoz:
  • 2 dl tejföl
  • 1 tk. csípős pepperoni
  • 2 dkg fokhagyma

Elkészítés

  1. 1.
    A burgonyát megmossuk, és héjastul puhára főzzük. Még melegen meghámozzuk, majd lereszeljük vagy krumplinyomón áttörjük.
  2. 2.
    Az élesztőt 0, 5 deci langyos tejbe morzsoljuk, egy kiskanál cukorral megszórjuk, és kb. 5 percig állni meleg helyre állítva, felfuttatjuk.
  3. 3.
    A lisztet mély tálba szórjuk, a sót, az áttört burgonyát, a Vegetát, az olajat, a felfuttatott élesztőt végül a maradék langyos tejet hozzáadjuk. Robotgéppel simára kidolgozzuk, és egy tiszta konyharuhával lefedve kb. 40 perc alatt meleg helyen megkelesztjük.
  4. 4.
    A tésztát 4-6 részre osztjuk, és az adagokból belisztezett deszkán kb. 2 centi vastagságú lepényeket formázunk, majd bő, forró olajban mindkét oldalukat 3-3 percig sütjük, amíg szép aranysárgára pirulnak.
  5. 5.
    A kisült lángosokat konyhai papírtörlőre szedve a felesleges zsiradékot jól lecsepegtetjük róluk.
  6. 6.
    A mártáshoz a hideg tejfölt egy csipetnyi sóval, a nagyon apróra vágott pepperonival és a zúzott fokhagymával összekeverjük. Külön tálkában, a forró lángos mellé kínáljuk.

Tálalás

A lángosokat azon forrón, a hideg, fűszeres tejföllel tálaljuk.

Tanács

A fokhagymát és a csípős paprikát tejföl helyett 0,5 dl olajjal kikeverve is kínálhatjuk a lángos mellé.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 582 / 2.433 - -
Zsír g 25,78 - -
Szénhidrát g 74,33 - -
élelmi rost g 2,90 - -
Fehérje g 12,75 - -
g 1,11 0 0
A vitamin μg 432,78 11 9
D vitamin μg 29,44 15 15
E vitamin mg 13,08 59 59
Niacin mg 8,42 60 42
Kálium mg 399,73 11 11
Kalcium mg 138,37 14 14
Foszfor mg 205,61 26 26

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)