Elkészítés
-
1.
A tejbe belemorzsolom a túrót, és kis lángon addig főzöm, amíg a savó ki nem válik belőle. Hagyom kicsit hűlni.
-
2.
Lábasban megolvasztom a vajat (de nem forralom), és beleütöm a tojást. A túrót leszűröm (az édesapám szerint a savó a legfinomabb az egészben, de én kiöntöm) és összekeverem a vajas tojással.
-
3.
Beleteszem a szódabikarbónát, a leszűrt lazachúst és a Vegetát. Addig keverem, amíg a massza egyneművé nem áll össze (ez pár perc). Még forrón kivizezett formába teszem, és ha teljesen kihűlt, a hűtőszekrényben fél napig dermesztem.
-
4.
Én karácsonykor a lazacos változatot kínálom előételnek, de hússal, gombával, pritaminnal (paprikakrémmel) is ízesíthető. A forma bármilyen alakú lehet, akár vendégváró finomságnak is jó, ha díszes.