Lecsó zöldborsóval és zöldbabbal

  • 07.05.2007.
  • Könnyű
  • 4
  • 60 min

Az egészséges és ízletes lecsót nyáron idényzöldségekből készítjük el, s ha lefagyasztjuk, évben élvezhetjük a nyár zamatát. Miután a hozzávalókat pároltuk, lefedve sütőben sütjük. A siker garantált.

Összetevők

  • 2 nagy fej hagyma
  • 30 dkg paprika
  • 4 ek. olaj
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • 30 dkg paradicsom
  • 30 dkg zöldbab
  • 30 dkg zsenge zöldborsó (héj nélkül)
  • 10 dkg rizs
  • 1 ek. apróra vágott petrezselyem
  • 1 ek. Vegeta
  • őrölt bors

Elkészítés

  1. 1.
    A megtisztított hagymát felaprítjuk, a kicsumázott paprika húsát kockákra vágjuk, és forró olajon együtt kevergetve addig pároljuk, amíg „összeesik”.
  2. 2.
    A pirospaprikával meghintjük, a kockákra vágott paradicsomot, az egy centisre darabolt zöldbabot, a zöldborsót, a rizst, a petrezselymet, a Vegetát, a sót, a borsot és hozzáadjuk, és jól összekeverjük.
  3. 3.
    Tűzálló edénybe áttöltjük, és kb. 4 deci vízzel felöntjük. Az edényt alufóliával lefedjük, és 200 ºC-ra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük.

Tálalás

Forrón tálaljuk, kovászos uborkával.

Tanács

Ha friss babot használunk, előtte 5 percig lobogva forró, sós vízben főzzük, azaz blansírozzuk. Akinek hiányzik bele a hús, 30 deka darált hússal összekeverve vagy felkarikázott lecsókolbásszal is készítheti.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 352 / 1.471 - -
Zsír g 14,69 - -
Szénhidrát g 49,11 - -
élelmi rost g 9,89 - -
Fehérje g 9,16 - -
g 4,41 0 0
A vitamin μg 1.997,25 50 40
E vitamin mg 12,54 57 57
C vitamin mg 128,61 171 143
Niacin mg 5,53 40 28
Kálium mg 756,01 20 20
Kalcium mg 77,47 8 8
Foszfor mg 188,07 24 24

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)