Libaaprólék-leves Frank módra

  • 23.08.2010.
  • 8

Miért ennénk mindig csak tyúkhúslevest, amikor annyiféle más szárnyas létezik még? Itt van például az ízletes liba…

Összetevők

  • 1 libaaprólék
  • 40 dkg vegyes leveszöldség
  • 2 nagy fej gomba
  • 1 csípős paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 vöröshagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 2 ek. Vegeta
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 10 szem egész bors
  • 3 szem szegfűszeg
  • 1 lestyángyökér
  • 1 szerecsendió-virág
  • 1 babérlevél
  • 1 tk. sáfrány
  • késhegynyi pirospaprika
  • csipetnyi köménymag
  • A maceszgombóchoz
  • 2 tojás
  • 3-4 ek. maceszgombóc-dara
  • 4 ek. olaj
  • őrölt gyömbér
  • törött fekete bors

Elkészítés

  1. 1.
    A megtisztított és megmosott libaaprólékot feldarabolom, a zöldségeket megtisztítom és hasábokra vágom. A hagymát megmosom, néhány helyen bevagdalom, de egészben hagyom.
  2. 2.
    Legalább 5 literes fazékba teszem a libahúst, majd a törött fekete bors és a gyömbér kivételével rászórom az összes fűszert és a Vegetát. 2, 5 liter vizet ráöntök.
  3. 3.
    A maceszgombóchoz a tojásokat habosra verem, belekeverem a maceszgombócdarát. Hozzáadom az olajat, a sót, a borsot és a gyömbért, majd a vizes kézzel formált diónyi gombócokat legalább egy órai pihentetés után sós, forrásban lévő vízbe teszem.
  4. 4.
    Takaréklángon 15 percig főzöm, ezután leszűröm. Melegen tartom.
  5. 5.
    A levest felforralom, és kis lángon, fedő alatt majdnem puhára főzöm. (Nem szedem le a habját.)
  6. 6.
    A liba korától függ, mennyi idő alatt puhul meg. 10 percnyi pihentetés után átszűröm, a húst kicsontozom, és kis kockákra vágva visszateszem a levesbe. Ekkor adom hozzá a zöldséget, és készre főzöm.
  7. 7.
    Nagy levesestálba teszem a gombócokat, mellé a húst és a zöldséget, majd rászórom a nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet. A tűzforró levest rámerem.