Elkészítés
-
1.
A tapenádhoz az olívabogyót, a kapribogyót, a ringlit, a citromlevet, a brandyt és a mustárt botmixerrel simára keverjük, közben fokozatosan az olívaolajat is beledolgozzuk.
-
2.
A libát megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük, és éles késsel helyenként bevágjuk. Vegetával bedörzsöljük, majd kívülről mindenütt bekenjük a tapenád krémmel.
-
3.
A combokat konyhai cérnával összekötjük, a kacsát tepsibe rakjuk, és 2 deci vizet aláöntünk. Alufóliával letakarjuk, és 190 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 1, 5 órán át sütjük. A fóliát levesszük róla, és még 30 percig sütjük.
-
4.
A sült libát kisebb darabokra vágjuk, a visszamaradt pecsenyelevet leszűrjük, az étkezési keményítővel besűrítjük, és felforraljuk.
-
5.
A grízgombóchoz a tejet a vajjal a Vegetával és a reszelt szerecsendióval felforraljuk. a búzadarát fokozatosan, folyamatos keverés mellett beleszórjuk, tejbegríz-sűrűségűre főzzük.
-
6.
A tűzről lehúzzuk, és hagyjuk kihűlni. Mély tálba töltjük, a tojást, majd a tojássárgáját hozzákeverjük.
-
7.
Fóliával lefedjük, és kb. 1 órára a hűtőszekrénybe helyezzük. A masszából nedves tenyérrel gombócokat formázunk, és forrásban lévő, enyhén sós vízben 15-20 percig főzzük.
-
8.
A káposztához a cukrot serpenyőben, előmelegített olajon megolvasztjuk, a lehéjazott, felszeletelt hagymát és a Vegetát hozzáadjuk, majd a megtisztított, vékony csíkokra vágott káposztát, a borsot és a köménymagot is rádobjuk. Lefedett edényben, lassú tűzön addig pároljuk, amíg a káposzta megpuhul. A vége felé a bort is beleöntjük.
Tálalás
Meleg tányérra öntjük a pecsenyelevet, rárakjuk a libahúst, és a grízgombócokkal és a káposztával adjuk asztalra.
Tanács
A libát az olívabogyó krém helyett egy friss vagy szárított kakukkfűvel elkevert olajjal is megkenhetjük.
Kis titok
Mielőtt a liba alá vizet öntünk, nem szükséges a tepsit kikenni, mert a fóliás sütésnél sok zsiradék sül ki a liba bőréből.