Liptói párnácskák

  • 14.06.2006.
  • Közepes
  • 8 – 10
  • 60 min

A szlovákok csodálatos vajas, tehéntúrós és juhtúrós ételeket tudnak készíteni. A szlovák juhtúró, a bryndza galuskával nagyszerű előétel.

Összetevők 8 – 10 

  • A töltelékhez:
  • 35 dkg puha juhsajt (lehet juhtúró vagy tehéntúró is)
  • 1 tojássárgája
  • őrölt fehérbors
  • egy csokor kapor (vagy metélőhagyma)
  • 1 ek. Vegeta
  • A tésztához:
  • 1 kg burgonya
  • 20 dkg búza rétesliszt
  • 50 dkg búzadara
  • 1 tojássárgája
  • A nyújtáshoz:
  • 10 dkg finomliszt

Elkészítés

  1. 1.
    A burgonyát megmossuk, és héjában puhára főzzük. A túrót tésztaszűrőbe téve lecsepegtetjük, és egy tálban a tojássárgájával, a felaprított kaporral vagy metélőhagymával, a borssal és a Vegetával összekeverjük.
  2. 2.
    A főtt burgonyát meghámozzuk, burgonyanyomón áttörjük vagy lereszeljük. A tojássárgáját, a sót, a búzadarát, a vajat, a réteslisztet hozzáadjuk és sima tésztává gyúrjuk.
  3. 3.
    Belisztezett deszkán a tésztacipót 3-4 mm vastagra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval vagy vékony szélű üvegpohárral kb. 5 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle, vagy négyzetekre vágjuk. Mindegyik tésztadarab egyik felére egy evőkanál tölteléket rakunk, a másik felét ráhajtjuk, a széleket jól összenyomjuk, nehogy a sütéskor a töltelék kifolyjon.
  4. 4.
    A túrós párnácskákat lobogva forró, sós vízben kb.15 perc alatt kifőzzük.

Tálalás

A főtt liptói párnácskákat tejföllel leöntjük, és megszórjuk pirított szalonnával vagy vajban pirított zsemlemorzsával.

Tanács

A gazdagabb töltelékhez tehetünk bele spenótot, mangoldot, brokkolit vagy pirított hagymát is.

Kis titok

A tészta széleit villával szurkáljuk meg, így főzéskor a párnácskák nem nyíljanak szét.

Értesítés

Lefagyasztható:
Lefagyasztás: a párnácskákat elkészítjük a 4. lépésig, ráhelyezzük egy tálcára és 2 órára betesszük a hűtőládába. Ezután a párnácskákat mélyhűtőzacskókba adagoljuk, és visszatesszük a fagyasztóba.
Kiolvasztás: a még fagyos párnácskákat enyhén sós, lobogva forró vízben 20 perc alatt kifőzzük. Ne tegyünk túl sokat egyszerre a vízbe, hogy legyen helyük feljönni a víz tetejére.
Fagyasztóban legfeljebb 3 hónapig tárolható.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 279 / 1.166 - -
Zsír g 3,10 - -
Szénhidrát g 51,73 - -
élelmi rost g 3,15 - -
Fehérje g 10,92 - -
g 0,76 0 0
A vitamin μg 126,29 3 3
D vitamin μg 5,33 3 3
C vitamin mg 13,04 17 14
Niacin mg 5,67 41 28
Kálium mg 457,51 12 12
Kalcium mg 37,66 4 4
Foszfor mg 144,55 18 18

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)