Elkészítés
-
1.
A combokat a forgónál kettévágjuk. A hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, mindkettő húsát fölaprítjuk.
-
2.
Az olajat egy lábasban megforrósítjuk, a húst körös-körül aranybarnásra pirítjuk rajta, majd kiemeljük.
-
3.
Visszamaradó zsírjába szórjuk a hagymát, és keverve, rázogatva 5-6 perc alatt megfonnyasztjuk. A fölaprított paprikával további 1-2 percig pirítjuk. A pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, majd 3-4 deci vizet öntünk rá. A paradicsomot hozzáadjuk, a csirkedarabokat belefektetjük, a cseresznyepaprikával "tüzesítjük", a Vegetával ízesítjük. Ha forr, kis lángra állítjuk, lefödjük, a húst kb. 50 perc alatt puhára pároljuk. Közben többször megkeverjük, ha kell, elfövő levét pótoljuk.
-
4.
A tejfölt egy kevés forró pörköltszafttal kikeverjük, így adjuk a puha csirkéhez. Éppen csak 1-2 percig forraljuk, ha kell, utánaízesítjük.
Tálalás
Nokedli (galuska) illek köretnek hozzá, de tálalhatjuk főtt tésztával is.
Tanács
Kevésbé lesz csípős a pörkölt, ha a cseresznyepaprikát úgy tesszük bele, hogy a magjait előtte kikaparjuk. Ehhez a művelethez tanácsos kesztyűt használni.