Magyaros csirkepaprikás

  • 11.06.2013.
  • Közepes
  • 4
  • 60 min

Ha belekóstol ebbe a paprikásba, nyomban megszereti a magyar konyha fűszeres ízvilágát. A pörkölt és a paprikás külön ételcsoportja konyhaművésztüknek. Jellemző fűszere, ahogyan sok más fogásuknak is -, a pirospaprika, amiből van édeskés és csípős, amit kedvünkre variálhatunk főzés során.

Összetevők

  • 1 kg csirkecomb
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 20 dkg édes zöldpaprika (tévépaprika)
  • 1 evőkanál pirospaprika (egy része csípős is lehet)
  • 1-2 kisebb paradicsom
  • 3 evőkanál olaj
  • 1-2 szárított cseresznyepaprika
  • 1 evőkanál Vegeta ételízesítő por
  • 2 dl tejföl

Elkészítés

  1. 1.
    A combokat a forgónál kettévágjuk. A hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, mindkettő húsát fölaprítjuk.
  2. 2.
    Az olajat egy lábasban megforrósítjuk, a húst körös-körül aranybarnásra pirítjuk rajta, majd kiemeljük.
  3. 3.
    Visszamaradó zsírjába szórjuk a hagymát, és keverve, rázogatva 5-6 perc alatt megfonnyasztjuk. A fölaprított paprikával további 1-2 percig pirítjuk. A pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, majd 3-4 deci vizet öntünk rá. A paradicsomot hozzáadjuk, a csirkedarabokat belefektetjük, a cseresznyepaprikával "tüzesítjük", a Vegetával ízesítjük. Ha forr, kis lángra állítjuk, lefödjük, a húst kb. 50 perc alatt puhára pároljuk. Közben többször megkeverjük, ha kell, elfövő levét pótoljuk.
  4. 4.
    A tejfölt egy kevés forró pörköltszafttal kikeverjük, így adjuk a puha csirkéhez. Éppen csak 1-2 percig forraljuk, ha kell, utánaízesítjük.

Tálalás

Nokedli (galuska) illek köretnek hozzá, de tálalhatjuk főtt tésztával is.

Tanács

Kevésbé lesz csípős a pörkölt, ha a cseresznyepaprikát úgy tesszük bele, hogy a magjait előtte kikaparjuk. Ehhez a művelethez tanácsos kesztyűt használni.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 573 / 2.395 - -
Zsír g 37,15 - -
Szénhidrát g 7,53 - -
élelmi rost g 1,35 - -
Fehérje g 50,14 - -
g 3,16 0 0
A vitamin μg 814,82 20 16
D vitamin μg 31,46 16 16
Niacin mg 23,56 168 118
Pantoténsav mg 3,10 44 44
Kálium mg 716,23 19 19
Kalcium mg 70,95 7 7
Foszfor mg 426,92 53 53

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)