Magyaros sertéskocsonya

  • 25.08.2010.
  • 6

A hideg téli időszak egyik kedvenc étele a kocsonya. Sokszor halljuk, hogy úgy ennék már egy kis kocsonyát. Csak be kell szerezni hozzá egy kis disznó körmöt, bőrkét, fület és farkat és már neki is láthatunk elkészíteni. Majd tegyük hideg helyre dermeszteni. Tálaljuk pirospaprikával, tormával, együk késsel, villával kockára vágva. Jó étvágyat!

Összetevők

  • 1 kg fagyasztott kocsonyahús (fül, orr, farok, csülök, köröm, bőrke)
  • 50 dkg sovány sertéslapocka vagy comb
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 ek. Vegeta
  • pirospaprika
  • cseresznyepaprika
  • törött bors

Elkészítés

  1. 1.
    A még fagyos húst annyi vízbe teszem, amennyi ellepi. A vízbe beleszórok Vegetát, borsot és pirospaprikát, majd mellérakom a karikára vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.
  2. 2.
    Lassú lángon félpuhára főzöm, majd melléteszem a színhúst. Addig főzöm, amíg a hús a csontról le nem válik.
  3. 3.
    A kocsonyalevet leszűröm, a húsokat kicsontozom és kisebb darabokra vágom. A léről kanállal leszedem a zsírt. (Itatóspapírba tekert jégkockával az utolsó csepp zsír is eltávolítható!)
  4. 4.
    Tányérokba osztom a húsdarabokat, rámerem a levet, és hűvös helyen megalvasztom. Fogyasztáskor pár csepp borecettel vagy citromlével megöntözöm.
  5. 5.
    Ha ünnepi asztalon tálalom a kocsonyát, akkor nagyobb, szögletes tálba vagy őzgerincformába öntök néhány merőkanálnyi kocsonyalevet, és megdermesztem.
  6. 6.
    Közben néhány ecetes uborkát, kemény tojást, céklát felvagdalok, majd elrendezem a már megalvadt kocsonyán. Megszórom vágott petrezselyemzölddel, snidlinggel, félbevágott ecetes cseresznyepaprikát teszek rá.
  7. 7.
    Erre annyi kocsonya levet öntök, hogy a lé a díszítő anyagokat ellepje. Dermedése után elrendezem rajta a felszeletelt húsokat, és ráöntöm az összes kocsonyalevet. Ezt is megdermesztem.