Makaróni szicíliai módra

  • 14.06.2006.
  • Közepes
  • 4
  • 40 min

Ez az egyszerű étel tipikus szicíliai fogás. Egyedi ízét a lédús paradicsom, padlizsán, olívaolaj és az illatos fűszernövények adják.

Összetevők

  • 30 dkg padlizsán
  • 40 dkg hámozott paradicsom-konzerv (vagy érett paradicsom)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 ek. olívaolaj
  • 40 dkg makaróni
  • néhány levélke friss bazsalikom
  • 1 ek. aprított petrezselyem
  • őrölt fehérbors
  • 1 ek. Vegeta

Elkészítés

  1. 1.
    A padlizsánt megmossuk, szárazra töröljük, és héjastól felkockázzuk. Besózzuk, és kb. 30 percig állni hagyjuk.
  2. 2.
    A paradicsom héját lehúzzuk, magjait kikaparjuk, húsát feldaraboljuk. A fokhagymát nagyon finomra aprítjuk, vagy fokhagymanyomón átpréseljük, és felforrósított olívaolajon rövid ideig kevergetve megpirítjuk. A közben kiengedett levétől jól lecsöpögtetett padlizsánt rádobjuk, és kb. 5 percig pároljuk. A paradicsomot, az aprított bazsalikomlevelet és petrezselymet, a borsot és a Vegetát belekeverjük, majd 15 percig pároljuk.
  3. 3.
    A tésztát lobogva forró, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és a padlizsános mártásba beleforgatjuk és jól átforrósítjuk.

Tálalás

A makarónit jó forrón, reszelt parmezán sajttal megszórva tálaljuk.

Tanács

Ha pikánsabb mártást szeretnénk, a főzésnél adjunk hozzá csípős paprikát, vagy pár csepp tabasco szószt.

Kis titok

Ha szeretnénk lerövidíteni az elkészítési időt, akkor a padlizsán levét, amit a sózás hatására kienged, alaposan itassuk fel róla.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 176 / 736 - -
Zsír g 1,79 - -
Szénhidrát g 34,53 - -
élelmi rost g 4,49 - -
Fehérje g 6,61 - -
g 1,27 0 0
A vitamin μg 727,70 18 15
D vitamin μg 4,06 2 2
C vitamin mg 16,71 22 19
Niacin mg 2,89 21 14
Kálium mg 427,82 12 12
Kalcium mg 52,85 5 5
Foszfor mg 107,59 13 13

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)