Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Máktorta

  • 22.02.2005.
  • Nehéz
  • 110 min

Amíg a gazdagok a diót és mogyorót részesítették előnyben, addig a szegényebbek a szentjánoskenyeret és a mákot. Általában kelt tésztából készült süteményekhez, rétesekhez, pitékhez, és krémes süteményekhez használták fel. A híres bécsi konyha, de a germán népek főleg tortákat készítenek belőle.

Összetevők

  • A tésztához:
  • 18 dkg porcukor
  • 18 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 18 dkg darált mák
  • 18 dkg kandírozott citromhéj
  • 18 dkg mandula
  • A forma kikenéséhez:
  • vaj
  • 1 ek. zsemlemorzsa
  • A töltelékhez:
  • 10 dkg sárgabarack lekvár
  • A csokoládémázhoz:
  • 30 dkg főzőcsokoládé
  • 2 dl tejszín

Elkészítés

  1. 1.
    A cukrot a puha vajjal habosra keverjük, majd egyenként a tojássárgáját is beledolgozzuk. A darált mákot, az apróra vágott kandírozott citromhéjat és a darált mandulát.
  2. 2.
    A végén a keményre felvert 6 tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk.
  3. 3.
    A tortaformát a vajjal kikenjük, a zsemlemorzsával meghintjük és 150-160 ºC-on 1 órán át sütjük.
  4. 4.
    A mázhoz a csokoládét darabokra tördeljük, edénybe szórjuk, majd vízgőz fölött kevergetve felolvasztjuk.
  5. 5.
    A tejszínt felforraljuk, majd a felolvasztott csokoládéhoz csorgatjuk.
  6. 6.
    A gőzfürdőről levesszük, és habverővel addig keverjük, amíg sima masszát kapunk.
  7. 7.
    A kisült tortát lapjában félbevágjuk, a lekvárral megkenjük, és a csokoládémázzal kívülről mindenütt bevonjuk.

Tálalás

A tortát hagyjuk jól kihűlni. Tálalás előtt fehércsokoládé-reszelékkel díszíthetjük.

Tanács

A tortát tejszínhab rózsákkal is díszíthetjük.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 1557 / 6.508 - -
Zsír g 26,01 - -
Szénhidrát g 34,32 - -
élelmi rost g 2,62 - -
Fehérje g 7,37 - -
g 0,29 0 0
A vitamin μg 418,59 10 8
D vitamin μg 14,27 7 7
E vitamin mg 4,46 20 20
Niacin mg 1,96 14 10
Kálium mg 270,45 7 7
Kalcium mg 194,03 19 19
Foszfor mg 216,35 27 27

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)