Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Mángolddal és répával töltött pulykatekercs

  • 11.03.2008.
  • Közepes
  • 4
  • 90 min

A citrusfélék reszelt héja fantasztikus ízt és aromát kölcsönöz a süteményeknek, arról nem is beszélve, hogy milyen remekül passzol a fehér húsú szárnyasokhoz. Esetünkben a pulykához, amit zöld zöldséggel és gyökérzöldséggel egyszerre töltünk meg.

Összetevők

  • 60-70 dkg pulykamellfilé
  • 2 teáskanál Vegeta
  • 30 dkg mangold
  • 15 dkg sárgarépa
  • 1/2 teáskanál
  • 1/2 teáskanál őrölt fekete bors
  • 4 dkg reszelt parmezán sajt
  • 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1/2 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1/2 teáskanál reszelt narancshéj
  • 1/2 teáskanál reszelt zöldcitromhéj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem
  • 4 evőkanál olaj

Elkészítés

  1. 1.
    Az a cél, hogy a pulykamellből 1 nagy, téglalap alakú szelet legyen, amit megtöltünk, föltekerünk , majd megsütve a rostjaira merőlegesen fölszeleteljük.
  2. 2.
    Ennek szellemében megnézzük a vásárolt húst, amit lapjában majdnem félbevágunk, de nem vágjuk végig. Kihajtjuk majd középről indulva balra is, jobbra is újra bevágjuk lapjában és kihajtjuk, mint egy könyvet. Kb. ujjnyi vastagra, téglalap alakúra kiklopfoljuk. A Vegetával mindkét oldalát enyhén megszórjuk, félretesszük.
  3. 3.
    A mangoldot és a sárgarépát külön-külön enyhén sózott vagy Vegetával ízesített, forrásban lévő vízben puhára főzzük. Mindkettőt leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük.
  4. 4.
    A répát kockákra vágjuk. A mangoldot kinyomkodjuk majd pürévé turmixoljuk.
  5. 5.
    Utóbbit megsózzuk, megborsozzuk, a parmezánnal és a zsemlemorzsával alaposan összedolgozzuk.
  6. 6.
    A háromféle citrus héját egy serpenyőben, zsiradék nélkül illatosra pirítjuk.
  7. 7.
    Hozzákeverjük a zúzott fokhagymát és a finomra vágott petrezselymet. A tűzről lehúzva hűlni hagyjuk.
  8. 8.
    A mangoldos masszát egyenletesen a kiterített pulykára kenjük.
  9. 9.
    A felkockázott répát rászórjuk, majd meghintjük a fűszeres citrushéjjal.
  10. 10.
    A húst szorosan föltekerjük, a végeit hústűvel rögzítjük.
  11. 11.
    Enyhén megolajozott alufólialapba csomagoljuk. Tepsibe tesszük, egy kevés vizet öntünk alá és előmelegített sütőben, kb. 200 °C-on, kb. 50 percig sütjük.
  12. 12.
    A sütés végeztével a fóliából kibontott hústekercset rövid időre a sütőbe visszatoljuk, hogy kapjon egy kis színt.
  13. 13.
    Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd miután a hústűt kihúztuk belőle, ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk.

Tálalás

Főtt vagy gőzben párolt zöldségek illenek köretnek hozzá.

Tanács

A pecsenye alufóliában illetve tepsiben összegyűlt levévől érdemes egy kis pecsenyelevet főzni: mindkettőt egy kis lábasba öntjük, egy kevés fehérborral ízesítjük, 1 kiskanálnyi lisztet elkeverünk egy kevés vízben, ezzel sűrítjük a boros levet, ha kell utánaízesítjük.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 598 / 2.500 - -
Zsír g 36,12 - -
Szénhidrát g 9,46 - -
élelmi rost g 3,42 - -
Fehérje g 57,68 - -
g 2,88 0 0
A vitamin μg 16.596,70 415 332
D vitamin μg 33,04 17 17
C vitamin mg 28,93 39 32
Niacin mg 22,12 158 111
Kálium mg 1.252,76 34 34
Kalcium mg 251,84 25 25
Foszfor mg 577,89 72 72

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)