Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Marha steak zöldségágyon

  • 06.12.2005.
  • Nehéz
  • 4
  • 50 min

Ennek a különleges és nagyon ízletes ételnek a receptjét, Dennis Valčić úrtól kaptuk, aki a horvát konyha “nagykövete” Ausztráliában.

Összetevők

  • 80 dkg marhafilé
  • 3-4 ek. olívaolaj
  • 1 piros húsú kaliforniai paprika
  • 1 póréhagyma
  • őrölt bors
  • 2 tk. Vegeta
  • 4 közepes méretű burgonya
  • A díszítéshez:
  • 8 dkg vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. felaprított petrezselyem

Elkészítés

  1. 1.
    A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit kikaparjuk, húsát vékony csíkokra vágjuk.
  2. 2.
    A póréhagymát szintén jól megmossuk, és fehér részét vékonyra felkarikázzuk. A zöldségeket mély serpenyőben, megforrósított olajon kevergetve néhány percig pirítjuk. Közben a borssal és a Vegetával meghintjük.
  3. 3.
    A meghámozott, megmosott burgonyát a reszelő durva fokán lereszeljük, és kissé megsózzuk. Teflon bevonatú serpenyőben az olívaolajat megforrósítjuk, a reszelt burgonya felét rádobjuk. Fakanállal lepényformájúra nyomkodjuk, és a serpenyőben két részre szétválasztjuk.
  4. 4.
    A burgonyalepények tetejére a sült paprika és a póréhagyma felét rásimítjuk. osztottunk fel. A reszelt burgonya másik felét elosztva rányomkodjuk. Kb. 3 percig sütjük, majd húslapát segítségével megfordítjuk, és ezt az oldalát is megpirítjuk. A serpenyőből kiemelve a burgonyás lepényeket beolajozott sütőlemezre helyezzük, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
  5. 5.
    Amíg a zöldség sül elkészítjük a húst. A megmosott, szárazra törölt marhafilét négy kb. 20 dekás szeletre vágjuk, és kissé folpack fólia alatt kiveregetjük. Olajjal megkenjük, sózzuk, borsozzuk és kiolajozott, forró serpenyőben vagy grillrácson mindkét oldalukon 2-3 perc alatt megsütjük. A sütési idő attól függ, közepesen vagy jól átsütve szeretjük a húst.

Tálalás

A burgonyás zöldségpogácsákat félbe vágjuk, forró tányérra tesszük, és a sült hússzeleteket ráfektetjük. Mindegyik hússzeletre egy kevés olvasztott vajat locsolunk, amelyet előzőleg felaprított petrezselyemmel, fokhagymával, egy kevés sóval és borssal kikevertünk.

Tanács

Ha nem rendelkezünk nagy serpenyővel, akkor mindegyik hússzeletet a zöldségpogácsával külön sütjük meg egy kisebb teflonbevonatú serpenyőben.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 932 / 3.896 - -
Zsír g 66,72 - -
Szénhidrát g 39,98 - -
élelmi rost g 3,95 - -
Fehérje g 43,08 - -
g 0,81 0 0
A vitamin μg 4.350,75 109 87
D vitamin μg 38,00 19 19
C vitamin mg 140,95 188 157
Niacin mg 17,89 128 89
Kálium mg 1.386,62 37 37
Foszfor mg 477,54 60 60
Magnézium mg 93,25 31 23

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)