Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Metélt Contadino raguval

  • 08.06.2006.
  • Nehéz
  • 4
  • 90 min

Ez a fantasztikus ragu könnyű és ízletes házinyúl-húsból és csirkehúsból készül. Tésztát pedig mi magunk is gyúrhatunk.

Összetevők

  • A tésztához:
  • 40 dkg rétesliszt
  • 2 tojás
  • 2 ek. olívaolaj
  • A raguhoz:
  • ½ házinyúl
  • 2 csirkecomb
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 sárgarépa
  • 1 kis zellergumó
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. Vegeta
  • 1 babérlevél
  • 1 rozmaring ágacska
  • 40 dkg hámozott paradicsom-konzerv

Elkészítés

  1. 1.
    A lisztet mély tálba szórjuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, az olívaolajat és egy kávéscsészényi hideg vizet beleöntünk, és kemény tésztát gyúrunk belőle. Ezután alufóliába tekerjük és kb. 30 percig pihentetjük.
  2. 2.
    A nyúlhúst és a csirkecombokat kicsontozzuk, a húst megmossuk, és kis kockákra vágjuk. A répát és a zellert megtisztítjuk, és lereszeljük.
  3. 3.
    Mély serpenyőben a forró olívaolajon a hagymát, a zúzott fokhagymát, a reszelt sárgarépát meg a zellert kevergetve megfuttatjuk. A húst rádobjuk, a Vegetával meghintjük, a babérlevelet és a rozmaringot hozzáadjuk, és kb. 10 percig pároljuk. A leszűrt, feldarabolt paradicsomot is beledobjuk, megkeverjük, és félig lefedve addig pároljuk, amíg a hús megpuhul.
  4. 4.
    A tésztát belisztezett deszkán 1 mm vékony lappá kinyújtjuk, és 1, 5 centi széles csíkokra vágjuk. A metéltet (pappardelle) lobogva forró, sós vízben 3-5 percig főzzük, majd leszűrjük. Nem szabad leöblíteni!

Tálalás

A leszűrt metéltet a húsos raguba beleforgatjuk, egy kevés olívaolajjal meglocsoljuk, és azon forrón tálaljuk.

Tanács

A kétféle hús helyett, használhatunk csak nyúlhúst vagy csak csirkehúst.

Kis titok

A tésztakészítésnél egész tojás helyett, csak tojássárgáját is használhatunk. Friss paradicsommal is készülhet, de főzés előtt húzzuk le a héját.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 1012 / 4.230 - -
Zsír g 36,36 - -
Szénhidrát g 95,72 - -
élelmi rost g 4,98 - -
Fehérje g 70,44 - -
g 1,67 0 0
A vitamin μg 5.921,66 148 118
D vitamin μg 36,64 18 18
C vitamin mg 16,35 22 18
Niacin mg 27,38 196 137
Kálium mg 955,98 26 26
Kalcium mg 118,17 12 12
Foszfor mg 577,39 72 72

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)