Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Milánói rizottó

  • 14.06.2006.
  • Könnyű
  • 4
  • 30 min

Minden olasz városnak megvan a saját tészta- és rizottóspecialitása. Ne tévessze meg Önöket a hozzávalók szerény választéka – a milánóiak tudják, mi a jó. Ha nem kóstolják meg az ő rizottójukat, akkor a nem lehetnek eléggé jártasak a rizottók készítésében. Érdemes tudni, hogy az olaszok rizottó alatt nem száraz, pergős főtt rizst értenek. Náluk sokkal inkább a mi tejberizsünkre emlékeztető állagú a végeredmény a főzés végén.

Összetevők

  • 2 tyúkhúsleves kocka
  • 40 dkg rizs
  • 1 fej hagyma
  • 10 dkg vaj
  • 1,5 l víz
  • 2 tk. Vegeta
  • 1,5 dl bor
  • 1 csipetnyi sáfrány
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítés

  1. 1.
    A leveskockát forró vízben kb. 5 percig főzzük.
  2. 2.
    Lábasban a felhevített vajon a felaprított hagymát rövid ideig pirítjuk, majd 1, 5 deci vízzel felöntve puhára pároljuk.
  3. 3.
    A megmosott s jól lecsöpögtetett rizst rádobjuk, kevergetve 1 percig pirítjuk, majd tovább kevergetve a forró levest fokozatosan belecsorgatjuk.
  4. 4.
    Kb. 20 percig gyakran kevergetve pároljuk. A vége felé a bort, a Vegetát, a sáfrányt és végül a parmezánt is beledolgozzuk úgy, hogy a rizst ne törjük. Vigyázzunk, hogy ne legyen száraz!

Tálalás

A milánói rizottót idénysalátával tálaljuk fel.

Tanács

A rizottóhoz használjunk kerekszemű, kifejezetten erre a célra ajánlott (arborio) rizst. Jobb hipermarketekben és delikátesz boltokban mindenütt kapható.

Kis titok

A keményítőben gazdag arborio rizsnek és a párolás alatt hozzáadott folyadéknak köszönhetően lágy, krémes állagú rizottót kell kapunk. Mindezt úgy, hogy a rizs cseppet sincs szétfőve!

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 556 / 2.324 - -
Zsír g 38,82 - -
Szénhidrát g 60,80 - -
élelmi rost g 7,30 - -
Fehérje g 18,31 - -
g 2,27 0 0
A vitamin μg 852,75 21 17
D vitamin μg 17,50 9 9
E vitamin mg 10,04 46 46
Niacin mg 29,51 211 148
Kálium mg 792,11 21 21
Foszfor mg 1.230,03 154 154
Magnézium mg 616,26 205 154

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)