Mustban párolt csülök

  • 26.08.2010.
  • 4

Próbáljuk meg a csülköt apró darabokra aprítva elkészíteni. A hatás így sem marad el, a csülök az csülök, mindenképpen finom.

Összetevők

  • 1 nagy kicsontozott, nyers sertéscsülök (kb. 80 dkg)
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 5 dl must (vagy rostos szőlőlé)
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. borecet
  • 1 ek. mustár
  • 1 ek. liszt
  • 1 ek. Vegeta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • babérlevél
  • 1 mokkáskanálnyi őrölt fehér bors
  • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűbors
  • kevés cukor

Elkészítés

  1. 1.
    A megtisztított bőrös csülköt akkora kockákra vágom, mint amekkorára pörkölthöz vágnám. A vöröshagymát megtisztítom, felaprítom.
  2. 2.
    A felforrósított olajon üvegesre fonnyasztom a hagymát. A csülökhúst rádobom, és kevergetés közben jól lepirítom. Ráhintem a lisztet, tovább pirítom egy-két percig, majd ráöntöm a mustot.
  3. 3.
    Rászórom a fűszereket meg az összezúzott fokhagymát, és ráöntöm az ecetet. Gyakori kevergetés közben felforralom, és a tűzről lehúzva, kisebb tepsibe vagy tűzálló tálba öntöm.
  4. 4.
    Az edényt szorosan, légmentesen befedem. Előmelegített, forró sütőben legalább 70 percig erős lángon párolom. Ha a párolási idő letelt, a fedőt leveszem, és a levét felére elpárologtatom. Sűrű, ízes mártás maradjon
    alatta! Burgonyafánkkal, zsemlegombóccal vagy spagettivel tálalom.