Narancsos kacsahús pástétom

  • 26.08.2010.
  • 8 – 10

Még a neve is ínycsiklandozó: narancsos kacsahús pástétom. És nem csak a neve, de az íze is kitűnő.

Összetevők 8 – 10 

  • 1 kicsi sovány pecsenyekacsa
  • 3 egész tojás
  • 1 narancs reszelt héja és kicsavart leve
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl száraz vörösbor
  • 2 ek. Vegeta
  • 1 mokkáskanál pástétomfűszer
  • 1 mokkáskanál törött fekete bors

Elkészítés

  1. 1.
    A felbontott kacsát darabjaira vágom. A hasából kiszedem a hájat és felaprítom, majd a zsírját kisütöm.
  2. 2.
    A kacsa darabok mindkét oldalát lepirítom, és pohárnyi vizet töltök rá. Fedő alatt puhára párolom, ezután kicsontozom és a szín húst ledarálom.
  3. 3.
    A kacsa máját külön megsütöm és kis kockákra vágom.
  4. 4.
    A darált kacsahúshoz keverem a vörösbort, a narancslevet, a tojássárgákat, a zúzott fokhagymát, a Vegetát és a fűszereket, majd beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot és a kacsamájat.
  5. 5.
    Tetszés szerinti sütőformát vastagon kikenek kacsazsírral, majd meghintem zsemlemorzsával. A húsmasszát belesimítom.
  6. 6.
    A tetejére alufóliadarabot teszek, és az előmelegített, forró sütőbe tolt, három ujjnyi vízzel telt tepsibe állítom. Addig párolom a gőzben, amíg a beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a húsmasszából.
  7. 7.
    A pástétomot a formában hagyom kihűlni, ezután deszkára borítom, becsomagolom és legalább egy napig hűtöm. Tálalás előtt felszeletelem és salátalevéllel bélelt tálra rendezem.