Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Narancsos, zöldséges halfilé

  • 11.02.2006.
  • Nehéz
  • 4
  • 50 min

Néhány fogás túl sok hozzávalóból áll és az elkészítése is hosszadalmas, de szerencsére ez a recept nem tartozik ebbe a csoportba. Ami pedig a végeredményt illeti: minden összetevője és ráfordított perc bőségesen megéri!

Összetevők

  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 4 egyenként kb. 15 dkg-os tengeri halfilé
  • 1 evőkanál
  • 2 teáskanál citromlé
  • a zöldségekhez:
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 újhagyma
  • 2 kicsi zsenge cukkini
  • 1 piros húsú paprika
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál
  • a narancsos szószhoz:
  • 6 dkg vaj
  • 1 újhagyma a zöldje nélkül
  • 1,25 dl 100 %-os narancslé
  • 1 teáskanál reszelt narancshéj
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • 2 evőkanál víz

Elkészítés

  1. 1.
    Alufóliából 4 lapot tépünk, egy kevés olívaolajjal megkenjük és mindegyikre 1-1 halszeletet fektetünk - ha kicsik a filék, akkor kettesével rakjuk rá, egymás mellé. Vegetával behintjük, citromlevet csepegtetünk rá és a maradék olajjal meglocsoljuk. A fóliát minden oldalról a halra hajtjuk, hogy ízes leve majd ne folyjon ki sütés közben. Előmelegített sütőben, kb. 180 °C-on, a szeletek vastagságától függően 12-15 percig sütjük.
  2. 2.
    A köretnek szánt zöldségeket megtisztítjuk és gyufaszálnyi csíkokra (hasábokra) vágjuk.
  3. 3.
    Az olajat egy nagy serpenyőben kissé megforrósítjuk, az összes zöldséget rádobjuk és nagy lángon, rázogatva 3-4 perc alatt roppanósra pirítjuk. Közben a Vegetával ízesítjük.
  4. 4.
    A narancsos szószhoz 2 deka vajat egy serpenyőben fölolvasztunk, a zöldje nélkül finomra vágott újhagymát rászórjuk, kevergetve megfonnyasztjuk. A narancslevet, a reszelt narancshéjat és a Vegetát hozzáadjuk, 3 percig forraljuk. A keményítőt a vízben simára keverjük, a narancsos léhez öntjük, kevergetve 1 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. A tűzről lehúzva a maradék vajat beledobjuk.

Tálalás

A sült halat a fóliából kibontva tányérra rakjuk, ízes levét ráöntjük, a narancsos szószt rákanalazzuk. A forró roppanós zöldséget melléhalmozzuk.

Kis titok

A gyufaszálnyi csíkokra vágott zöldséget a hallal együtt fóliába csomagolva is megsüthetjük. Ez 180 °C-on kb. 20 perc.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 422 / 1.764 - -
Zsír g 35,60 - -
Szénhidrát g 10,46 - -
élelmi rost g 2,00 - -
Fehérje g 16,14 - -
g 0,46 0 0
A vitamin μg 12.207,70 305 244
D vitamin μg 40,00 20 20
E vitamin mg 9,28 42 42
C vitamin mg 72,43 97 80
Kálium mg 551,77 15 15
Kalcium mg 91,87 9 9
Foszfor mg 193,04 24 24

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)