Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Beállítások

Nyúl a fazékban

  • 05.12.2003.
  • Közepes
  • 4
  • 70 min

Habár sokan nem fogyasztanak házinyúlhúst, a dietetikusok körében mégis népszerű, hiszen értékes tápanyagokat tartalmaz. Alacsony a kalóriatartalma, és könnyen emészthető ételkülönlegesség, ezért az olasz konyha kedvencei közt tartja számon. Ez a specialitás is tőlük származik.

Összetevők

  • 1 konyhakész házinyúl (kb.1-1,5 kg)
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • őrölt bors
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 ágacska rozmaring
  • 1 kisebb pepperoni
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl borecet
  • 1 ek. Vegeta

Elkészítés

  1. 1.
    A megtisztított, megmosott nyulat feldaraboljuk, tálba töltjük, majd 2 deci víz és a borecet keverékével leöntjük. Legalább 15 percig állni hagyjuk, majd a húst levet leöntjük róla.
  2. 2.
    A felkarikázott pepperonit, a lehéjazott, félbe vágott fokhagymát és a rozmaringot az olívaolajba keverjük, és a húsra locsoljuk. Újabb negyedórát állni hagyjuk.
  3. 3.
    A húst az olajból kivesszük. A fűszeres pácolajat serpenyőbe csorgatjuk, a pácból kiszedett fokhagymát kevergetve megpirítjuk benne. A fokhagymadarabokat kiszedjük, a húst beleszórjuk, és kevergetve hirtelen elősütjük. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, és a Vegetával meghintjük. A a borral felöntjük, a rozmaringot és a pepperonit visszatesszük bele, és lassú tűzön kb. 40 percig pároljuk.
  4. 4.
    A főzés alatt szükség szerint egy kevés vizet önthetünk hozzá. Ha sűrűbb mártást szeretnénk, adjunk hozzá egy evőkanálnyi hideg vízzel simára kevert étkezési keményítőt
  5. 5.
    Amikor a hús megpuhult, meleg tányérra adagoljuk.

Tálalás

A húst leöntjük a mártással, köretként pedig puliszkát tálalhatunk fel.

Tanács

Ezt az ételt vadnyúlból is elkészíthetjük ugyanilyen módon.

Kis titok

A húst azért áztatjuk kissé a víz és az ecet keverékében, hogy a főzéskor rugalmas és szaftos maradjon.

Értesítés

Lefagyasztható
Lefagyasztás: az ételt hagyjuk kihűlni, majd edényekbe rendezzük az elkészített mennyiségtől függően becsomagoljuk, és lefagyasztjuk.
Kiolvasztás: egy éjszakán át a hűtőszekrény normál részében hagyjuk kiolvadni, majd egy kevés vízzel lassú tűzön felmelegítjük.
Fagyasztóban: legfeljebb 2-3 hónapig tárolható.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 706 / 2.951 - -
Zsír g 33,00 - -
Szénhidrát g 20,00 - -
élelmi rost g 1,00 - -
Fehérje g 71,00 - -
g 3,47 0 0
A vitamin μg 631,00 16 13
D vitamin μg 30,00 15 15
C vitamin mg 14,00 19 16
Niacin mg 17,00 121 85
Kálium mg 821,00 22 22
Kalcium mg 90,00 9 9
Foszfor mg 551,00 69 69

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)