Nyúlpaprikás

  • 26.08.2010.
  • 4

Ma már egyre kevesebb falusi háznál van nyuszi a nyúlólakban. Korábban ellenben igen sok háznál előfordult. Még abból az időből származnak a legjobb nyúlpaprikás receptek. Íme egy hagyományos nyúlpaprikásrecept.

Összetevők

  • 1 kg csontos nyúlhús (házinyúl vagy vadnyúl)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 dl félszáraz vörösbor
  • 1 dl tejföl
  • 2 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 ek. Vegeta
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • 1 tk. liszt

Elkészítés

  1. 1.
    A csontos húst megmosom, leszárítom, és kisebb darabokra vágom. A vöröshagymát apróra metélem, a füstölt szalonnát nagyon vékony csíkokra aprítom, a zsírját kiolvasztom. A pörcöt a serpenyőben hagyom.
  2. 2.
    A szalonnazsírra ráteszem a vöröshagymát és üvegesre fonnyasztom. Ezután a tűzről lehúzom, belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet.
  3. 3.
    A tűzre visszatéve beleteszem a húsdarabokat. Meghintem a Vegetával, és folytonos keverés közben fehéredésig pirítom. 1 dl vízzel és 2 dl vörösborral felöntve, fedő alatt puhára párolom.
  4. 4.
    Ha levét elfövi, apránként kevés vörösborral pótolom. A már majdnem puha húshoz hozzáadom a kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát meg a karikákra vágott paradicsomot, végül a liszttel simára kevert tejföllel besűrítem.
  5. 5.
    Jól kiforralom és galuskával vagy sós vízben főtt burgonyával kínálom.