Őzhús újzélandi módra

  • 02.02.2009.
  • Közepes
  • 4
  • 60 min

A sütésnél használt konyakos-mustáros pác az őzhúst puhává teszi, és enyhíti a vadhús jellegzetes illatát. Az őzhúst a ropogósra sütött húsos szalonna, a pirított édesburgonya csíkok, az apró gorgonzola-darabok és a rukkola-ágy varázsolja különlegessé.

Összetevők

  • 60-70 dkg őzfilé
  • 1 tk. Vegeta
  • 3 dkg dijoni mustár
  • ½ tk. frissen őrölt bors
  • 0,5 dl olaj
  • 4 ek. konyak
  • A körethez:
  • 8-10 dkg szeletelt húsos szalonna (bacon)
  • 60 dkg édesburgonya
  • A tálaláshoz:
  • 25 dkg rukkola saláta
  • 10 dkg gorgonzola sajt

Elkészítés

  1. 1.
    A megmosott őzfilét fél centi vastag szeletekre vágjuk. Vegetával megszórjuk, a mustárral megkenjük, frissen őrölt borssal meghintjük, és 20 percig állni hagyjuk.
  2. 2.
    Felforrósított olajon a húst mindkét oldalán 2-3 percig sütjük, a konyakot ráöntjük, néhány másodpercig forraljuk, és lefedve állni hagyjuk.
  3. 3.
    A szalonnát serpenyőben, zsiradék nélkül ropogósra pirítjuk.
  4. 4.
    Az édesburgonyát meghámozzuk, és hosszú csíkokra reszeljük. Bő, forró olajban 5-10 perc alatt megsütjük, majd konyhai papírtörlőre szedve a felesleges zsiradékot felitatjuk róla.

Tálalás

A megmosott, jól leszárogatott rukkolát tányérra rendezzük, megszórjuk a gorgonzola darabkákkal, az édesburgonya csíkokat rászórjuk, a forró hússzeleteket és a szalonnát a tetejére tesszük.

Tanács

A burgonyát vékony hasábokra is vághatjuk.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 726 / 3.035 - -
Zsír g 39,56 - -
Szénhidrát g 14,17 - -
élelmi rost g 5,73 - -
Fehérje g 78,19 - -
g 4,70 0 0
A vitamin μg 4.329,83 108 87
D vitamin μg 26,40 13 13
C vitamin mg 40,02 53 44
Niacin mg 17,16 123 86
Kálium mg 1.837,49 50 50
Kalcium mg 277,16 28 28
Foszfor mg 802,11 100 100

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)