Elkészítés
-
1.
A lazacfilét megmossuk, leszárogatjuk, Vegetával bedörzsöljük.
-
2.
Egy nagyobb porcelántál aljára rakjuk a kapor felét. Erre fektetjük a lazacot, aminek a tetejére kerül a maradék kapor. Folpackkal letakarjuk és hűtőszekrénybe tesszük éjszakára.
-
3.
A mártáshoz való gyökérzöldségeket félcentis kockákra vágjuk és annyi forrásban lévő vízben, amennyi ellepi, a Vegetával ízesítve puhára főzzük. Leszűrjük, de a levét is félretesszük.
-
4.
A vajat egy kisebb lábasban fölolvasztjuk és a lisztet kevergetve megfuttatjuk rajta, de vigyázzunk, nehogy megpiruljon. Kb. 5 decinyit ráöntünk a zöldségek főzőlevéből és kevergetve mártás sűrűségűre főzzük. Őrölt fehér borssal, citromlével, sáfránnyal és apróra vágott kapor fűszerezzük.
-
5.
A pácolt lazacot 8-10 szeletre vágjuk, egy nagy serpenyőben, felforrósított olajon, a hal vastagságától függően oldalanként 4-5 percig sütjük. Szűrőlapáttal átemeljük egy tányérra és letakarva melegen tartjuk.
-
6.
Visszamaradó zsírjában megpirítjuk a cikkekre vágott gombát.
Tálalás
A sült lazacot tányérra rakjuk, a mártással leöntjük és ráhalmozzuk a pirított gombát.
Tanács
A leszűrt puha zöldséget köretként szintén a hal mellé rakhatjuk, de belekeverhetjük a kész mártásba is.