Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Pácolt lazac citromos, kapros mártással

  • 04.02.2005.
  • Közepes
  • 8 – 10
  • 60 min

A sóval és kaporral pácolt lazac, - amit így is árulnak az üzletekben -, a svéd konyha igazi büszkesége. Ha pedig azt a különleges mártást is megfőzzük hozzá, ami gyökérzöldségekből készül, igazi skandináv ízvilágba kóstolhatunk bele.

Összetevők 8 – 10 

  • 1-1,5 kg lazacfilé
  • 2 evőkanál Vegeta
  • 2 csokor kapor
  • olaj a sütéshez
  • a mártáshoz:
  • 10 dkg zellergumó
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 10 dkg karalábé
  • 10 dkg paszternák
  • 10 dkg sárgarépa
  • 1 evőkanál Vegeta
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • őrölt fehér bors
  • 2-3 evőkanál citromlé
  • sáfrány
  • 2-3 evőkanál apróra vágott kapor
  • a körethez:
  • 35 dkg csiperkegomba

Elkészítés

  1. 1.
    A lazacfilét megmossuk, leszárogatjuk, Vegetával bedörzsöljük.
  2. 2.
    Egy nagyobb porcelántál aljára rakjuk a kapor felét. Erre fektetjük a lazacot, aminek a tetejére kerül a maradék kapor. Folpackkal letakarjuk és hűtőszekrénybe tesszük éjszakára.
  3. 3.
    A mártáshoz való gyökérzöldségeket félcentis kockákra vágjuk és annyi forrásban lévő vízben, amennyi ellepi, a Vegetával ízesítve puhára főzzük. Leszűrjük, de a levét is félretesszük.
  4. 4.
    A vajat egy kisebb lábasban fölolvasztjuk és a lisztet kevergetve megfuttatjuk rajta, de vigyázzunk, nehogy megpiruljon. Kb. 5 decinyit ráöntünk a zöldségek főzőlevéből és kevergetve mártás sűrűségűre főzzük. Őrölt fehér borssal, citromlével, sáfránnyal és apróra vágott kapor fűszerezzük.
  5. 5.
    A pácolt lazacot 8-10 szeletre vágjuk, egy nagy serpenyőben, felforrósított olajon, a hal vastagságától függően oldalanként 4-5 percig sütjük. Szűrőlapáttal átemeljük egy tányérra és letakarva melegen tartjuk.
  6. 6.
    Visszamaradó zsírjában megpirítjuk a cikkekre vágott gombát.

Tálalás

A sült lazacot tányérra rakjuk, a mártással leöntjük és ráhalmozzuk a pirított gombát.

Tanács

A leszűrt puha zöldséget köretként szintén a hal mellé rakhatjuk, de belekeverhetjük a kész mártásba is.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 407 / 1.701 - -
Zsír g 27,16 - -
Szénhidrát g 8,98 - -
élelmi rost g 1,96 - -
Fehérje g 31,42 - -
g 5,66 0 0
A vitamin μg 3.573,82 89 71
D vitamin μg 367,10 184 184
C vitamin mg 13,18 18 15
Niacin mg 19,55 140 98
Kálium mg 1.044,43 28 28
Foszfor mg 369,91 46 46
Magnézium mg 59,08 20 15

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)