Paprikás gomba tepsiben

  • 26.08.2010.
  • 4

Tepsis gombát készíthetünk, ha a következő receptleírást követjük. Mindenre, amit tepsiben kell elkészíteni jellemző, hogy az ízek jól összeérnek és ezáltal ízletesek, finomak és puhák.

Összetevők

  • 50 dkg lehetőleg egyforma méretű gomba
  • 2 dl tejföl
  • 2 húsos zöldpaprika
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 paradicsom
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. liszt
  • 1 ek. fűszerpaprika
  • 1 ek. Vegeta
  • 1 mokkáskanál törött fekete bors
  • A tepsi kikenéséhez:
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. zsemlemorzsa

Elkészítés

  1. 1.
    A lisztet, a pirospaprikát, a Vegetát és a törött borsot kis tálkában összekeverem, a megmosott zöldpaprikát és a paradicsomot felszeletelem, a megtisztított vöröshagymát vékony szeletekre vágom, a szalonnát apróra vágom.
  2. 2.
    A gombát megmosom, és homokos tönkjét úgy vágom le, mintha ceruzát hegyeznék. A gombákat félbevágom (ha nagyok, negyedekbe), és egyenként megmártom a fűszeres lisztben. Megfelelő méretű tepsit vagy tűzálló tálat kikenek és morzsával behintem.
  3. 3.
    A “bundázott” gombát a tepsiben egymás mellé rakom. A tetejére egyenletesen rászórom a zöldpaprika-, hagyma- és paradicsomszeleteket, majd az olajjal és a megmaradt paprikás liszttel összekevert tejföllel lelocsolom.
  4. 4.
    Ráhintem az apróra vágott füstölt szalonnát, és a tepsit alufóliával befedem. Az ételt az előmelegített, forró sütőben 30 percig közepes lángon párolom. Ezután a fóliát leveszem, és további 10-15 percig pirítom, amíg a szalonnából ropogós pörc nem válik. Párolt rizzsel vagy sült burgonyával kínálom.