Paprikás sóskifli

  • 26.08.2010.
  • 6

Ha igazi otthon sült kenyér-kifli illatát szeretnénk érezni a lakásunkban és utána élvezni a frissen kisült kifli ízét? Ne habozzunk és lássunk hozzá az előkészületeknek. Házilag sütni kenyeret, cipót a sütésnek egy teljesen új lépcsőfokát jelenti. Ugyan meg is vehetnénk a kiflit a boltban, de a sütés öröme, a házban árasztott sült kifli illata, és utána az íze összehasonlíthatalan a boltban vásárolthoz képest. A bezsebelt dicséretekről nem is beszélve.

Összetevők

  • 12 db-hoz:
  • 35 dkg finomliszt
  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg margarin
  • 1 dkg élesztő
  • 1 csapott ek. Vegeta
  • 1 tk. édes piros fűszerpaprika
  • 1 tk. cukor
  • 1 mokkáskanál köménymag

Elkészítés

  1. 1.
    Az élesztőt a meglangyosított tejben szétmorzsolom, majd nagy bögrébe öntöm és hagyom, hogy “felfusson”, vagyis a bögre tetejére feljöjjön.
  2. 2.
    Közben egy nagy tálba szórom a lisztet, közepébe mélyedést vájok, amibe beleteszem a kis darabokra vagdalt vagy reszelt margarint, a Vegetát és a pirospaprikát.
  3. 3.
    Ezután beleöntöm a megkelt élesztőt is, majd az egészet gyorsan összegyúrom.
  4. 4.
    A tésztát jól kidolgozom. (Keverőgéppel percek alatt elkészül.) Liszttel meghintett tálba rakom a cipóvá formált tésztát, tetejét is belisztezem, és tiszta konyharuhával letakarom.
  5. 5.
    Langyos helyen (de nem a forró tűzhely szélén!) duplájára kelesztem.
  6. 6.
    Lisztezett deszkán ismét átgyúrom a tésztát, 12 darabra vágom, és egyet-egyet kinyújtva, kifli formájúra felcsavarom.
  7. 7.
    Sütőlemezen, egymáshoz nem túl közel elhelyezem a kifliket, majd további fél óráig hagyom kelni. Ezután rászórom a köménymagot, és előmelegített, forró sütőbe tolva megsütöm.
  8. 8.
    Ha már sül, de még nem barnul, kenőtoll segítségével hideg vízzel megkenem a kiflik tetejét, és készre sütöm.