Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Parasztos pite

  • 18.05.2006.
  • Közepes
  • 4
  • 80 min

Ez a régi paraszti étel ma is töretlenül népszerű, mert finom, ugyanakkor kényelmesen elkészíthető. Neve megtévesztő, mert csak elnevezésében pite: valójában nincs benne tészta: zöldséges darált marhahús az alapja, a tetején burgonyapürével, amit aranybarnára kell sütni.

Összetevők

  • 10 dkg vöröshagyma
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 50 dkg darált marhahús
  • 2,5 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál Worcester szósz
  • 1 evőkanál édes ketchup
  • 1 teáskanál Vegeta
  • 8 dkg sárgarépa (fagyasztott répakocka is lehet)
  • 6 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 7 dkg kukorica
  • 1 babérlevél
  • 2,5 dl víz
  • őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • 3 dkg reszelt sajt
  • a burgonyapüréhez:
  • 1 kg burgonya
  • 2 dkg vaj
  • 0,5 dl meleg tej

Elkészítés

  1. 1.
    A hagymát finomra vágjuk és egy serpenyőben vagy lábasban, az olajon kevergetve megfonnyasztjuk. A húst hozzáadjuk és kevergetve 5-6 perc alatt fehéredésig sütjük.
  2. 2.
    A liszttel meghintjük, 1 percig pirítgatjuk, majd a Worcesterrel, a ketchuppal és a Vegetával ízesítjük. Az 1 centis kockákra vágott sárgarépát, a zöldborsót és a kukoricát hozzákeverjük, a babérlevéllel fűszerezzük. A vizet ráöntjük, enyhén sózzuk, borsozzuk, lefödve kb. 15 percig pároljuk.
  3. 3.
    Ha kész, a petrezselyemmel megszórjuk, a babérlevelet pedig kiemeljük belőle,
  4. 4.
    Közben a burgonyát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk és enyhén sózott vízben puhára főzzük. Leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük, majd a vajjal és a tejjel, elektromos habverővel pürévé keverjük.
  5. 5.
    A zöldséges húsos keveréket egyenletesen egy tűzálló tálba halmozzuk. A krumplis masszát szintén egyenletesen ráhalmozzuk, a tetejét elsimítjuk majd reszelt sajttal behintjük.
  6. 6.
    Előmelegített sütőben, a felső rácsra téve, kb. 200 °C-on, kb. 20 percig sütjük. Akkor jó, ha a sajtos burgonya a tetején szép aranybarnás színt kap.

Tálalás

Forrón, nagy adag zöldsalátával tálaljuk.

Tanács

Dekoratívabb, ha a burgonyás masszát csillagcsöves habzsákból nyomjuk a zöldséges hús tetejére és így sütjük meg.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 675 / 2.822 - -
Zsír g 31,06 - -
Szénhidrát g 64,86 - -
élelmi rost g 7,00 - -
Fehérje g 34,48 - -
g 1,90 0 0
A vitamin μg 6.035,84 151 121
D vitamin μg 25,06 13 13
C vitamin mg 26,81 36 30
Niacin mg 15,47 111 77
Kálium mg 1.440,04 39 39
Kalcium mg 164,64 16 16
Foszfor mg 457,12 57 57

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)