Parti húsgombóc

  • 25.08.2010.
  • 4

Parti húsgombóc, másnéven fasírtocskák. A fasírt kitűnő étel hidegen melegen, ezért nem baj, ha késnek a vendégek a megadott időponthoz képest, hiszen a fasírt hidegen is mindig igen látványos és biztos sikert arat.

Összetevők

  • 50 dkg sovány darált sertéslapocka
  • 5 dkg mazsola
  • 2 tojás
  • 2 zsemle (vagy kifli)
  • 1 dl tej
  • 1 dl vörösbor
  • 1 csapott ek. Vegeta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • 1 mokkáskanál törött fekete bors
  • 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • A bundázáshoz:
  • zsemlemorzsa
  • A sütéshez:
  • olaj

Elkészítés

  1. 1.
    A húst mély tálba teszem. Hozzáadom a nagyon apróra vágott zsemlét, a megmosott, megtisztított mazsolát és a zúzott fokhagymát.
  2. 2.
    Ráöntöm a felvert tojást, a tejet, a vörösbort, a citromlevet és beleszórom a Vegetát meg a fűszereket.
  3. 3.
    Az egész masszát addig gyúrom, dagasztom, amíg az összes folyadékot felveszi. Ezután diónyi gombóckákat formálok belőle, és a zsemlemorzsában meghempergetve, bő, forró olajban szép pirosra megsütöm.
  4. 4.
    A felesleges olajat papírtörülközőn vagy itatóspapíron leitatom, és kis dárdácskákat vagy fogvájót szúrok a gombócokba. Salátalevéllel bélelt tálra rakom.