Pikáns fondü

  • 12.01.2009.
  • Könnyű
  • 4
  • 50 min

A megszokott paradicsommártás is teljesen más ízű lehet, ha fondüként tálaljuk. Sült húsfalatokat mártogathatunk bele. Kitűnő ötlet baráti társaság megvendégeléséhez.

Összetevők

  • 80 dkg sertéscomb
  • olaj
  • A mártáshoz:
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 80 dkg hámozott paradicsom-kozerv
  • 2-3 tk. cukor
  • 2 tk. Vegeta PIKÁNS
  • 1,5 dl 100%-os paradicsmlé

Elkészítés

  1. 1.
    A mártáshoz serpenyőben az olívaolajon a megtisztított, finomra aprított hagymát megpirítjuk. A paradicsomlevet, a cukrot, a Vegeta Pikáns fűszerkeveréket hozzáadjuk, és 15 percig pároljuk.
  2. 2.
    A hámozott paradicsomot leszűrjük, és botmixerrel pépesítjük, és a serpenyőbe öntjük. Ízlés szerint sózzuk vagy hozzáadunk még egy kevés Vegetát, majd felforraljuk.
  3. 3.
    A megmosott sertésfilét 2×2 centis kockákra vágjuk, kissé megsózzuk, és bő olajban kisütjük.

Tálalás

A sertéskockákat a forró pikáns fondü mellé tálaljuk.

Tanács

Ha pikánsabb mártást szeretnék, tegyünk a paradicsommártásba csípős paprikát is.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 354 / 1.480 - -
Zsír g 10,63 - -
Szénhidrát g 20,16 - -
élelmi rost g 3,27 - -
Fehérje g 45,08 - -
g 3,86 0 0
A vitamin μg 1.970,00 49 39
D vitamin μg 24,00 12 12
Niacin mg 20,49 146 102
Kálium mg 1.520,25 41 41
Foszfor mg 525,89 66 66
Magnézium mg 93,49 31 23

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)