Pikáns marhahústekercs

  • 01.11.2003.
  • Közepes
  • 4
  • 80 min

A marhacombból készült étel a szokásos módon elkészítve általában kitűnő, de ha ezt már kicsit unalmasnak találja, készítse el ezt a pikáns változatot!

Összetevők

  • 75 dkg marhacomb
  • 1 tk. Vegeta
  • 2 ek. mustár
  • 8 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy sárgarépa
  • 2-3 savanyú uborka
  • 2 ek. liszt
  • olaj
  • A mártáshoz:
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 reszelt sárgarépa
  • 1 kicsi zellergumó
  • 30 dkg hámozottparadicsom-konzerv
  • 1 rozmaring ágacska
  • 2 babérlevél
  • 1 tk. Vegeta
  • 0,5 dl fehérbor
  • 1 tk. étkezési keményítő

Elkészítés

  1. 1.
    A megmosott, leszárogatott húst vékonyra felszeleteljük, kissé kiveregetjük, a Vegetával mindkét oldalát meghintjük, majd az egyik oldalát megkenjük a mustárral.
  2. 2.
    A mustáros oldalára a vékony szalonnaszeleteket ráfektetjük, majd a megtisztított, vékony csíkokra vágott répát és savanyú uborkát ráhalmozzuk úgy, hogy szorosan fel tudjuk tekerni. Fogpiszkálóval vagy hústűvel összetűzzük, és lisztben meghempergetjük. Egy kevés felforrósított olívaolajon, serpenyőben köröskörül hirtelen megsütjük.
  3. 3.
    A hústekercseket kiemeljük, és melegen tartjuk. Visszamaradt zsiradékához az olajat hozzáöntjük, és a lehéjazott, finomra aprított hagymát, a zúzott fokhagymát, a maradék reszelt sárgarépát, és meghámozott, lereszelt zellert kevergetve megpároljuk rajta. A leszűrt, feldarabolt paradicsomot, a rozmaringot, a babérlevelet, a Vegetát, a frissen őrölt borsot, a cukrot és a bort hozzáadjuk, és kevergetve még 10-15 percig pároljuk. Elpárolgott levét szükség szerint egy kevés forró vízzel pótoljuk.
  4. 4.
    A mártást átpasszírozzuk, majd a serpenyőbe visszaöntjük, és a hústekercseket belerakjuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi félig ellepi, és lefedve kb. fél órán át pároljuk, amíg a hús megpuhul. Az evőkanálnyi hideg vízzel simára kevert keményítőt folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk. Megvárjuk, amíg egyet forr, és a lángot elzárjuk alatta.
  5. 5.
    Ízlés szerint Vegetával a főzés befejezésekor, tálalás előtt még egyszer meghinthetjük.

Tálalás

A hústekercsekből a fogpiszkálót eltávolítjuk, a húst a mártással és köretként burgonyapürével, rizzsel vagy házi széles metélt tésztával tálaljuk fel.

Tanács

Ahhoz, hogy a hússzeletek minél vékonyabbak legyenek, folpack fólián keresztül klopfoljuk, vigyázva, hogy ne “verjük szét” a hús rostjait, mert ezzel értékes leve kifolyik a húsból.

Kis titok

A már megtöltött nyers hústekercseket tálba rakva, olajjal leöntve egy éjszakán át pácolhatjuk, hogy még omlósabb, puhább legyen.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 898 / 3.754 - -
Zsír g 61,00 - -
Szénhidrát g 22,20 - -
élelmi rost g 3,89 - -
Fehérje g 61,55 - -
g 5,27 0 0
A vitamin μg 14.626,50 366 293
D vitamin μg 24,90 12 12
C vitamin mg 35,03 47 39
Niacin mg 18,75 134 94
Kálium mg 1.139,90 31 31
Kalcium mg 81,75 8 8
Foszfor mg 589,79 74 74

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)