Elkészítés
-
1.
A megmosott, leszárogatott húst vékonyra felszeleteljük, kissé kiveregetjük, a Vegetával mindkét oldalát meghintjük, majd az egyik oldalát megkenjük a mustárral.
-
2.
A mustáros oldalára a vékony szalonnaszeleteket ráfektetjük, majd a megtisztított, vékony csíkokra vágott répát és savanyú uborkát ráhalmozzuk úgy, hogy szorosan fel tudjuk tekerni. Fogpiszkálóval vagy hústűvel összetűzzük, és lisztben meghempergetjük. Egy kevés felforrósított olívaolajon, serpenyőben köröskörül hirtelen megsütjük.
-
3.
A hústekercseket kiemeljük, és melegen tartjuk. Visszamaradt zsiradékához az olajat hozzáöntjük, és a lehéjazott, finomra aprított hagymát, a zúzott fokhagymát, a maradék reszelt sárgarépát, és meghámozott, lereszelt zellert kevergetve megpároljuk rajta. A leszűrt, feldarabolt paradicsomot, a rozmaringot, a babérlevelet, a Vegetát, a frissen őrölt borsot, a cukrot és a bort hozzáadjuk, és kevergetve még 10-15 percig pároljuk. Elpárolgott levét szükség szerint egy kevés forró vízzel pótoljuk.
-
4.
A mártást átpasszírozzuk, majd a serpenyőbe visszaöntjük, és a hústekercseket belerakjuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi félig ellepi, és lefedve kb. fél órán át pároljuk, amíg a hús megpuhul. Az evőkanálnyi hideg vízzel simára kevert keményítőt folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk. Megvárjuk, amíg egyet forr, és a lángot elzárjuk alatta.
-
5.
Ízlés szerint Vegetával a főzés befejezésekor, tálalás előtt még egyszer meghinthetjük.
Tálalás
A hústekercsekből a fogpiszkálót eltávolítjuk, a húst a mártással és köretként burgonyapürével, rizzsel vagy házi széles metélt tésztával tálaljuk fel.
Tanács
Ahhoz, hogy a hússzeletek minél vékonyabbak legyenek, folpack fólián keresztül klopfoljuk, vigyázva, hogy ne “verjük szét” a hús rostjait, mert ezzel értékes leve kifolyik a húsból.
Kis titok
A már megtöltött nyers hústekercseket tálba rakva, olajjal leöntve egy éjszakán át pácolhatjuk, hogy még omlósabb, puhább legyen.