Polpettone

  • 12.06.2006.
  • Közepes
  • 4
  • 90 min

A darált hús a világ szinte valamennyi konyhájában népszerű alapanyag, a mediterrán konyhától, a karibi konyhán át egészen a kínai konyháig. Népszerűségét annak köszönheti, hogy rendkívül változatosan készíthető el, és nagyon gyorsan megsül vagy megfő.

Összetevők

  • 4 ek. Vegeta
  • 60 dkg darált hús
  • 2-3 ecetes uborka
  • 2 ek. csípős ketchup
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 dl szénsavas ásványvíz (v. szódavíz)
  • 1 tk. Vegeta
  • 5 ek. olaj
  • 1 tojásfehérje

Elkészítés

  1. 1.
    A fűszerkeveréket 1 deci langyos vízzel összekeverjük, és néhány percig állni hagyjuk.
  2. 2.
    A húst tálba tesszük, a lereszelt vagy nagyon apróra vágott savanyú uborkát, a ketchupot, a felaprított petrezselymet, az ásványvizet, a Vegetát, a fasír-fűszerkeveréket hozzáadjuk, és az ásványvizet beleöntve jól összedolgozzuk.
  3. 3.
    Olajjal megkent alufólia lap segítségével feltekerve vastagabb rudat formázunk belőle. Tepsibe helyezzük, és a tetejét a félig felvert tojásfehérjével megkenjük.
  4. 4.
    A 180-200 ºC-ra előmelegített sütőbe toljuk, és 1 óra alatt megsütjük. Közben az egybesült fasírtot a tojásfehérjével időnként megkenegetjük.
  5. 5.
    A sütőből kivéve kissé hűlni hagyjuk, hogy könnyebben szeletelhető legyen.

Tálalás

Hozzáillő salátával (pl. hagymás burgonyasalátával) és paradicsom-, kapor- vagy gombamártással adjuk asztalra. A fasírtot hidegen is tálalhatjuk Ajvárral vagy ketchuppal, de mustárral és friss fehér kenyérrel is nagyon finom.

Tanács

Még finomabb lesz a fasírtunk, ha sütés előtt legalább fél órán át állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

Kis titok

Sütés közben a húst azért kenjük meg tojásfehérjével, hogy szaftosabb maradjon, és ne repedezzen ki.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 516 / 2.157 - -
Zsír g 37,02 - -
Szénhidrát g 11,76 - -
élelmi rost g 0,25 - -
Fehérje g 32,37 - -
g 0,46 0 0
A vitamin μg 231,36 6 5
D vitamin μg 18,00 9 9
C vitamin mg 4,94 7 5
Niacin mg 11,16 80 56
Kálium mg 544,01 15 15
Foszfor mg 288,41 36 36
Magnézium mg 35,71 12 9

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)