Póréhagymás-burgonyás borjúhúsleves

  • 23.03.2009.
  • Közepes
  • 4
  • 70 min

A minőségi hozzávalók mindig garantálják a kitűnő levest. A főtt borjúhúst a krémleves mellé kínáljuk. Télen vagy nyáron, ebédre vagy vacsorára: mindig sikert aratunk vele!

Összetevők

  • 40 dkg borjú hús (levesnek való)
  • 2 tk. Vegeta
  • 2 ek. vaj
  • 2 szál póréhagyma
  • 35 dkg burgonya
  • 1 babérlevél
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 1 dl fehérbor
  • őrölt bors
  • 1 ek. felaprított petrezselyem

Elkészítés

  1. 1.
    A megmosott borjúhúst fazékba tesszük, 1 liter hideg vízzel leöntjük, a Vegetát rászórjuk, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Ez alatt a burgonyát meghámozzuk, és felkockázzuk.
  2. 2.
    A főzés közben az elfőtt vizet mindig forró vízzel pótoljuk. Ha a hús puha, a léből kivesszük, és melegen tartjuk.
  3. 3.
    A póréhagyma zöld részét eltávolítjuk, a fehér részt megtisztítjuk, és vékonyra felkarikázzuk. Serpenyőben a forró vajon kevergetve üvegesre pároljuk.
  4. 4.
    A burgonyát rádobjuk, és a borjúhús főzőlevéből egy csészényivel felöntjük.
  5. 5.
    A többi húslevet felforraljuk, a babérlevelet és a póréhagymás burgonyát hozzáadjuk, és kb.15 percig főzzük, amíg a zöldség megpuhul.
  6. 6.
    A levest a tűzről lehúzzuk, botmixerrel pépesítjük, hozzáöntjük a tejszínt, és a bort, majd összekeverjük és már csak egyet forralunk rajta.
  7. 7.
    Ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés forró vízzel hígíthatjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Tálalás

A levest megszórjuk pirított kenyérkockákkal, a húst felszeleteljük, és külön tányéron a leves mellé kínáljuk.

Tanács

A pépesítés előtt a babérlevelet vegyük ki a levesből.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 361 / 1.509 - -
Zsír g 17,30 - -
Szénhidrát g 23,74 - -
élelmi rost g 3,70 - -
Fehérje g 24,07 - -
g 1,66 0 0
A vitamin μg 504,35 13 10
D vitamin μg 22,14 11 11
C vitamin mg 20,55 27 23
Niacin mg 13,15 94 66
Kálium mg 894,33 24 24
Kalcium mg 133,31 13 13
Foszfor mg 305,48 38 38

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)