Póréhagymás csirke

  • 09.06.2006.
  • Könnyű
  • 4
  • 45 min

A póréhagyma finommá és ízletessé varázsolja ezt az ételt.

Összetevők

  • 60 dkg csirkemell vagy combfilé
  • 4 dkg vaj
  • 70 dkg póréhagyma
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1 dl tejföl
  • 1 ek. Vegeta
  • 1 tk. őrölt piros paprika

Elkészítés

  1. 1.
    A megmosott csirkehúst darabokra vágjuk. A póréhagymát jól megmossuk, és fehér részét felkarikázzuk.
  2. 2.
    Serpenyőben, forró olajon a húst és a póréhagymát kevergetve együtt pirítjuk. A pirospaprikával meghintjük, összekeverjük, és 1 deci meleg vízzel azonnal felöntjük.
  3. 3.
    A Vegetát is beleszórjuk, és lassú tűzőn a borral locsolgatva folytatjuk a párolást, amíg a hús megpuhul. A végén a tejfölt simára keverjük benne.

Tálalás

A csirkehúst burgonyapürével tálaljuk.

Tanács

Ehhez az ételhez sertéscombot is használhatunk.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 582 / 2.433 - -
Zsír g 37,90 - -
Szénhidrát g 26,06 - -
élelmi rost g 3,15 - -
Fehérje g 29,33 - -
g 0,59 0 0
A vitamin μg 953,20 24 19
D vitamin μg 32,44 16 16
C vitamin mg 25,26 34 28
Niacin mg 14,20 101 71
Kálium mg 665,62 18 18
Kalcium mg 146,84 15 15
Foszfor mg 304,22 38 38

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)