Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Pörkölt “á la csárda”

  • 14.06.2006.
  • Közepes
  • 4
  • 50 min

A pörkölt az egyik leghíresebb magyar étel, mely rokona a gulyásnak, mégis annak kifinomultabb változata. Bármely húsfajtából elkészíthető, és különlegessége, hogy az egyik legfontosabb alkotóeleme, a paprika többféle formában járul hozzá az utánozhatatlanul finom ízhez.

Az összes kép megtekintése

Összetevők

  • 60 dkg sertéscomb
  • 2 paprika (zöld és piros)
  • 1 nagy paradicsom
  • 4 ek. olaj
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 tk. őrölt édesnemes pirospaprika
  • 1 csípős paprika
  • 1 ek. Vegeta

Elkészítés

  1. 1.
    A megmosott, papírtörlővel leszárogatott húst vékony csíkokra vágjuk. A egtisztított hagymát finomra aprítjuk, a kicsumázott paprikát felkockázzuk, a héjától megszabadított paradicsomot elnegyedeljük.
  2. 2.
    Egy lábasban a felforrósított olajon a hagymát üvegesre pároljuk, majd a tűzről lehúzzuk, és a pirospaprikát rászórva jól megkeverjük. (Azért kell a tűzről pár pillanatra lehúzni, mert a forró hagymára rászórt pirospaprika nagyon gyorsan megég és az étel kesernyés lesz tőle!)
  3. 3.
    A lábast a tűzre visszatéve a húscsíkokat beledobjuk, kevergetve néhány percig (fehéredésig) pároljuk. A finomra vágott csípős paprikát és a Vegetát belekeverjük, egy kevés vízzel felöntjük, és lefedve puhára pároljuk. Időnként megkeverjük, és ha a levét elfőné, a vizet apránként pótoljuk.
  4. 4.
    Ha a hús félpuha, a paprikát és a paradicsomot is hozzáadjuk. A főzés végén, ha szükséges, behabarjuk. Ehhez egy evőkanál lisztet egy kevés vízzel simára keverünk és a kész pörkölt szaftjába keverjük. Ha egyet forr, azonnal elzárjuk alatta a lángot.

Tálalás

Ehhez az ételhez köretként galuskát tálalhatunk.

Tanács

A téli időszakban a friss paprika helyett használhatunk konzerv lecsót is.

Kis titok

A pörkölt telt ízének titka abban rejlik, hogy a pároláskor apránként, többször pótoljuk az elfőtt vizet, a főzés végére pedig hagyjuk jól besűrűsödni.

Értesítés

Lefagyasztás:
Lefagyasztás: az ételt hagyjuk kihűlni, majd az elkészített mennyiségnek megfelelően műanyag dobozokba porciózzuk, és a mélyhűtőbe rakjuk.
Kiolvasztás: a dobozt a mélyhűtőből néhány órára vagy egy éjszakára a normál hűtőtérbe tesszük át, és hagyjuk kiolvadni. Egy lábasban egy kevés víz hozzáadásával lassú tűzön melegítjük a kívánt hőfokra.
Fagyasztóban legfeljebb 2-3 hónapig tárolható.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 407 / 1.701 - -
Zsír g 21,13 - -
Szénhidrát g 9,36 - -
élelmi rost g 2,44 - -
Fehérje g 43,56 - -
g 0,22 0 0
A vitamin μg 5.793,12 145 116
D vitamin μg 18,00 9 9
C vitamin mg 181,56 242 202
Niacin mg 17,03 122 85
Kálium mg 925,67 25 25
Foszfor mg 422,65 53 53
Magnézium mg 57,81 19 14

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)