Rácponty

  • 26.08.2010.
  • 4

A ponty Magyarországon igen népszerű hal, készíthetünk belőle rántott pontyszeleteket, halászlét, pontypaprikást. Mind-mind közismert és népszerű, pontosan azáltal, hogy hazai vizeinkben igen sokat találunk belőlük. Nézzünk most egy rácponty receptet!

Összetevők

  • 80 dkg filézett pontyszelet (vagy legalább 1,5 kg-os halból házilag filézett halhús)
  • 80 dkg hámozott főtt burgonya
  • 25 dkg zöldpaprika
  • 10 dkg paradicsom
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 dl tejföl
  • 2 ek. liszt
  • 2 ek. Vegeta
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • 1 mokkáskanál liszt
  • 1 mokkáskanál törött fehér bors

Elkészítés

  1. 1.
    A füstölt szalonnát nagyon vékony, hosszú csíkokra vágom. Felét egy kis serpenyőben megsütöm, majd a szalonnazsírral kikenek egy tűzállótálat vagy tepsit.
  2. 2.
    A burgonyát belekarikázom a tűzálló edénybe. Meghintem a Vegetával és a szalonnapörccel. Tetejére sorban ráfektetem az előzőleg Vegetával bedörzsölt és megborsozott, sűrűn beirdalt (bevagdalt), mindkét oldalán lisztbe mártott halszeleteket.
  3. 3.
    A vágatokba belenyomkodom a nyers füstöltszalonna-csíkokat, majd a halat beborítom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymával, valamint a zöldpaprikaszeletekkel.
  4. 4.
    Vegetát szórok rá, a felkarikázott paradicsomot is elosztom rajta, és meghintem pirospaprikával. A tejfölbe belekeverem a lisztet és meglocsolom vele az étel tetejét.
  5. 5.
    Előmelegített, közepesen meleg sütőben fedetlenül addig sütöm, amíg a teteje szépen megpirul. (Lehet nyers burgonyával is készíteni. Ekkor az ételt befedem, és legalább 50 percen keresztül párolom a sütőben, majd a fedelét levéve szépen megpirítom.)