Rakott káposzta

  • 26.08.2010.
  • 4

A hosszú tél másik kedvenc káposztás étele – a töltött káposzta mellett – a rakott káposzta. A káposztát szeretjük savanykás ízéért tejföllel megkenve. Nem beszélve arról, hogy a káposztás ételekre azt mondják, hogy minél többször melegítik, annál jobb, mert annál jobban összeérnek az ízek. Hihetetlennek hangozhat, de ki kell próbálni. A 3-4-5 napos káposztát mindig újra és újra kell melegíteni és tapasztalni fogjuk, hogy valóban egyre finomabb és finomabb lesz.

Összetevők

  • 30 dkg darált sertéshús
  • 10 dkg rizs
  • 70 dkg savanyú káposzta
  • 4 dl tejföl
  • 2 zöldpaprika
  • 2 paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 ek. olaj
  • 1 ek. Vegeta
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • törött bors
  • majoránna

Elkészítés

  1. 1.
    A felforrósított olajon megpirítom az apróra vágott vöröshagymát és zöldpaprikát, majd az összevágott petrezselymet is beleszórom. A darált húst hozzáadom, és borssal, Vegetával, majoránnával fűszerezem.
  2. 2.
    Egy-két percig kevergetve pirítom, majd belerakom a felvagdalt paradicsomot, és 2 dl vízzel felengedem. Fedő alatt addig párolom, amíg a levét elfövi.
  3. 3.
    Közben a rizst térfogatához képest kétszeres mennyiségű vízben megpárolom. A húsos masszához 2 dl tejfölt hozzákeverek.
  4. 4.
    Tűzálló tálat kikenek olajjal. Egy réteg káposztát szétterítek, erre egyenletesen rákenek a rizses húsból, majd a rétegezést addig folytatom, amíg elfogynak a hozzávalók.
  5. 5.
    A tetejére káposzta kerüljön! A megmaradt tejfölt Vegetával ízesítem és az étel tetejére kenem. Befedem, és az előmelegített, forró sütőben legalább 30 percig párolom, végül a fedőt leveszem, és a tetejét kissé megpirítom.