Rakott krumpli

  • 17.11.2008.
  • Közepes
  • 4 – 6
  • 90 min

Ez a recept egyesíti a régi és az új világ ízeit. A pikáns-savanykás öntettel feltesszük az i-re a pontot. Különleges alkalmakra különösen ajánljuk.

Összetevők 4 – 6 

  • 75 dkg burgonya
  • 40 dkg friss piros húsú paprika
  • 40 dkg friss zöld húsú paprika
  • 5 dkg pizzamozzarella (nem a lében úszó, zacskós fajta!)
  • 20 dkg vékonyra szeletelt nyers füstölt sonka (prosciutto vagy parasztsonka)
  • 2 tk. Vegeta
  • 0,2 dl olívaolaj
  • A sütőlemez megkenéséhez:
  • olaj
  • Az öntethez:
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 1 tk. Vegeta PIKÁNS
  • 1 frissen facsart citrom leve

Elkészítés

  1. 1.
    A meghámozott burgonyát vékony karikákra vágjuk, és enyhén sós vízben, rövid ideig főzzük. Leszűrjük és konyhai papírtörlőre szedve a vizet leitatjuk róla.
  2. 2.
    A friss paprikákat sütőlemezre téve vagy száraz serpenyőben folyamatosan forgatva megsütjük. A forró paprikákat néhány perce fóliával lefedett tálba tesszük, így a héját könnyedén lehúzhatjuk, és magházát is távolítsuk el.. A mozzarellát lereszeljük.
  3. 3.
    Egy 30×11cm-es tepsit olajjal kikenünk, és a sonkaszeletekkel kibéleljük. A sonka szeleteket kereszt irányban fektessük egymás mellé úgy, hogy túllógjanak a tepsi szélén.
  4. 4.
    Erre a burgonyakarikák negyedét rárakosgatjuk, egy kevés Vegetával meghintjük. A burgonyára a sajt negyedét rászórjuk, majd ismét burgonya következik, amit Vegetával enyhén megszórunk.
  5. 5.
    A burgonyára egy réteg piros színű paprikát és egy réteg zöld színű paprikát rétegezünk, majd ismét megszórjuk Vegetával. Ne felejtsünk minden burgonya- és zöldségsorra pár csepp olívaolajat csepegtetni.
  6. 6.
    A maradék sajtot és burgonyát váltogatva a paprikára rakjuk. A végén a kilógó sonkát ráborítjuk a burgonya tetejére. 180 ºC-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
  7. 7.
    Miután megsült, alufóliával lefedjük, súlyt helyezünk rá és hagyjuk kihűlni.
  8. 8.
    Az öntethez az olívaolajat a Vegetával és a citromlével simára keverjük.

Tálalás

A rakott krumplit szeletekre vágjuk, és az öntettel meglocsoljuk.

Tanács

A rakott krumplit elkészíthetjük úgy is, hogy a zöldség- és burgonyarétegek közé is fektetünk néhány szelet sonkát.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 714 / 2.985 - -
Zsír g 53,99 - -
Szénhidrát g 26,10 - -
élelmi rost g 5,35 - -
Fehérje g 32,99 - -
g 3,22 0 0
A vitamin μg 4.626,37 116 93
D vitamin μg 7,45 4 4
C vitamin mg 199,84 266 222
Niacin mg 9,57 68 48
Kálium mg 993,46 27 27
Kalcium mg 540,44 54 54
Foszfor mg 533,46 67 67

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)