Rántott, marinált csirke

  • 14.06.2006.
  • Közepes
  • 4
  • 30 min

A fűszerek elengedhetetlen kellékei a konyhaművészetnek. Kiegészítik az illatokat, az ízeket és díszítő elemként is szolgálhatnak. Nekik köszönhetően ez a pác a hagyományos ételeknek, mint amilyen a rántott csirke is, teljesen megváltoztatja a természetét. És az ízét.

Összetevők

  • 1 konyhakész csirke (kb. 1,2)
  • A pácléhez:
  • 4 ek. citromlé
  • 2 ek. olaj
  • őrölt bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. felaprított petrezselyem
  • 1 ágacska rozmaring
  • 1 babérlevél
  • 1 ek. Vegeta
  • A bundázáshoz:
  • 2 tojás
  • 1 ek. liszt
  • A sütéshez:
  • olaj

Elkészítés

  1. 1.
    A pác hozzávalóit alaposan összekeverjük.
  2. 2.
    A megmosott csirkét feldaraboljuk, mély tálba rakjuk, és a páclevet rálocsoljuk. Jól összeforgatjuk, hogy mindenhol érje, és alufóliával lefedve kb. 2 órán át hűtőszekrényben érleljük. Érdemes a húst időnkét megforgatni. Szükség szerint a felesleges páclét leszűrjük, a csirkehúst kissé megsózhatjuk.
  3. 3.
    A felvert tojást a liszttel simára keverjük, a húsdarabokat belemártjuk, és bő, forró olajban kisütjük.

Tálalás

A fűszeres rántott csirkét citromkarikákkal díszítve, zöldsalátával kínáljuk.

Tanács

A fűszereket és a mennyiségüket saját ízlésünkhöz igazíthatjuk.

Kis titok

Ahhoz, hogy a hús megfelelően átsüljön, ügyeljünk az olaj hőmérsékletére. Ha túl forró, kívül megéghet, belül nyers marad, ha nem elég meleg, a bundája magába szívhatja az olajat.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 378 / 1.580 - -
Zsír g 38,55 - -
Szénhidrát g 4,05 - -
élelmi rost g 0,22 - -
Fehérje g 4,58 - -
g 0,10 0 0
A vitamin μg 391,64 10 8
D vitamin μg 13,00 7 7
E vitamin mg 15,34 70 70
C vitamin mg 10,28 14 11
Kálium mg 88,30 2 2
Kalcium mg 22,54 2 2
Foszfor mg 66,47 8 8

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)