Elkészítés
-
1.
A megmosott kacsát kívül-belül szárazra töröljük. A kakukkfüvet, a Vegetát és a borsot összekeverjük, és a kacsát kívül és belül alaposan bedörzsöljük.
-
2.
A lehéjazott mogyoróhagymát félbe, a megmosott, magházától megszabadított almát pedig héjastól negyedekre vágjuk, összekeverjük, majd a kacsa belsejébe töltjük. A nyílást hústűvel összetűzzük, vagy cérnával összevarrjuk, a szárnyvégeket pedig befordítjuk a háta alá.
-
3.
A kacsát a mellével felfelé tepsibe tesszük, és 220 ºC-on kb. 30 percig sütjük. Ekkor a kacsát alufóliával befedjük, és 180 ºC-on kb. 1 órán át sütjük.
-
4.
A kacsát kivesszük, a pecsenyelevet átszűrjük, és a tepsibe visszatöltjük a csirke alaplével és a calvadossal vagy ecettel együtt. Körülbelül 5 perc alatt kb. a felére beforraljuk. A cukrot is beleszórjuk, és kevergetve addig főzzük, amíg szirup állagú nem lesz. Ez 3-5 perc. Ezután egy edénybe öntjük, és meleg helyre félretesszük.
-
5.
A kacsát a tepsibe visszatesszük, és a máz felével meglocsoljuk. 180 ºC-on kb. 5 percig sütjük, majd a maradék mázzal bekenjük, és még 20 percre a sütőbe visszatoljuk. Ezután 240 ºC-on további 5 perc alatt csillogó pirosra sütjük.
-
6.
A kacsát kivesszük a sütőből, alufóliával letakarjuk, és 20 percig állni hagyjuk.
-
7.
Az almamártáshoz lábasban, forró olajon a lehéjazott, felaprított mogyoróhagymát kb. 5 percig pirítjuk, a cukrot rászórjuk, és folyamatos keverés mellett még 5 percig pároljuk. Az ecetet beleöntjük, és a meghámozott, felszeletelt almát beledobjuk. Lefedve kb. 8 percig pároljuk, az alaplét beleöntjük, és kiforraljuk. Ha kész, kissé hűlni hagyjuk, és botmixerrel mártás sűrűségűre krémesítjük.
Tálalás
A kacsát felszeleteljük és az almaszósszal tálaljuk.
Tanács
Az alaplét a kacsa belsőségéből is elkészíthetjük.