Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Beállítások

Ropogós kacsa almamártással

  • 13.04.2004.
  • Közepes
  • 4
  • 120 min

Ez a recept látszólag profi konyhaművészeknek való, de a hobbiszakácsoknak is remek kihívást jelenthet. Az alma és a mogyoróhagyma tökéletesen kiegészítik a kacsa ízét, és különlegessé varázsolják ezt a fogást.

Összetevők

  • 1 konyhakész pecsenyekacsa (kb. 2 kg)
  • 1 ek. felaprított friss kakukkfű
  • 1 tk. Vegeta
  • ½ tk. őrölt bors
  • 2 mogyoróhagyma (v. 1 kis fej vöröshagyma)
  • 1 kisebb savanykás alma
  • A mázhoz:
  • 1,75 dl 1,75 dl x csirke alaplé (csirkehús leveskockából készült levessel helyettesíthető)
  • 1,75 dl calvados (v. almaecet)
  • 7,5 dl barna cukor
  • Az almamártáshoz:
  • 1 ek. olaj
  • 2 kisebb mogyoróhagyma
  • 2 tk. cukor
  • 1 ek. almaecet
  • 2 savanykás alma
  • 1 dl csirke alaplé

Elkészítés

  1. 1.
    A megmosott kacsát kívül-belül szárazra töröljük. A kakukkfüvet, a Vegetát és a borsot összekeverjük, és a kacsát kívül és belül alaposan bedörzsöljük.
  2. 2.
    A lehéjazott mogyoróhagymát félbe, a megmosott, magházától megszabadított almát pedig héjastól negyedekre vágjuk, összekeverjük, majd a kacsa belsejébe töltjük. A nyílást hústűvel összetűzzük, vagy cérnával összevarrjuk, a szárnyvégeket pedig befordítjuk a háta alá.
  3. 3.
    A kacsát a mellével felfelé tepsibe tesszük, és 220 ºC-on kb. 30 percig sütjük. Ekkor a kacsát alufóliával befedjük, és 180 ºC-on kb. 1 órán át sütjük.
  4. 4.
    A kacsát kivesszük, a pecsenyelevet átszűrjük, és a tepsibe visszatöltjük a csirke alaplével és a calvadossal vagy ecettel együtt. Körülbelül 5 perc alatt kb. a felére beforraljuk. A cukrot is beleszórjuk, és kevergetve addig főzzük, amíg szirup állagú nem lesz. Ez 3-5 perc. Ezután egy edénybe öntjük, és meleg helyre félretesszük.
  5. 5.
    A kacsát a tepsibe visszatesszük, és a máz felével meglocsoljuk. 180 ºC-on kb. 5 percig sütjük, majd a maradék mázzal bekenjük, és még 20 percre a sütőbe visszatoljuk. Ezután 240 ºC-on további 5 perc alatt csillogó pirosra sütjük.
  6. 6.
    A kacsát kivesszük a sütőből, alufóliával letakarjuk, és 20 percig állni hagyjuk.
  7. 7.
    Az almamártáshoz lábasban, forró olajon a lehéjazott, felaprított mogyoróhagymát kb. 5 percig pirítjuk, a cukrot rászórjuk, és folyamatos keverés mellett még 5 percig pároljuk. Az ecetet beleöntjük, és a meghámozott, felszeletelt almát beledobjuk. Lefedve kb. 8 percig pároljuk, az alaplét beleöntjük, és kiforraljuk. Ha kész, kissé hűlni hagyjuk, és botmixerrel mártás sűrűségűre krémesítjük.

Tálalás

A kacsát felszeleteljük és az almaszósszal tálaljuk.

Tanács

Az alaplét a kacsa belsőségéből is elkészíthetjük.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 1004 / 4.197 - -
Zsír g 15,00 - -
Szénhidrát g 49,00 - -
élelmi rost g 2,00 - -
Fehérje g 118,00 - -
g 8,66 0 0
A vitamin μg 48,00 1 1
D vitamin μg 5,00 3 3
E vitamin mg 2,00 9 9
Niacin mg 1,00 7 5
Kálium mg 367,00 10 10
Kalcium mg 46,00 5 5
Foszfor mg 69,00 9 9

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)