Roston sült csirke

  • 08.02.2006.
  • Közepes
  • 4
  • 35 min

A recept neve gyakran nem fedi a teljes igazságot az ételről. Ez a „roston sült csirke” nem egyszerűen roston sült csirke sokkal inkább igazi gurmand lakoma.

Összetevők

  • 4 egész csirkecomb
  • 2 ek. Vegeta
  • 2 ágacska friss rozmaring
  • 1,5 dl olaj
  • 4 ek. Podravka Csemege Ajvár
  • A rizskörethez:
  • 30 dkg főtt rizs
  • 4 dkg vaj
  • 5 dkg hámozott mandula
  • 1 ek. vegeta
  • őrölt fehérbors
  • petrezselyem

Elkészítés

  1. 1.
    A megmosott, konyhai papírtörlővel leszárogatott csirkecombokat a bőrös felével lefelé, vágódeszkára rakjuk, és a forgóknál éles késsel kettévágjuk. A felső- és alsócombokból a csontokat eltávolítjuk. A húst mély tálba tesszük, a Vegetával meghintjük, a rozmaringot ráfektetjük, és az olajjal meglocsoljuk. Legalább 30 percig állni hagyjuk, de legjobb, ha egy egész éjszakára a hűtőszekrény alsó polcán érleljük.
  2. 2.
    Sütés előtt a húsról az olajat kissé letörölgetjük és a bőr nélküli oldalán kissé kiveregetjük.
  3. 3.
    Forró grillsütőn először a bőrős felén sütjük meg, majd Miután a bőre ropogósra sült, megfordítjuk, és a másik oldalát is szép pirosra sütjük.
  4. 4.
    A hámozott mandulát vékony csíkokra vágjuk, és serpenyőben a felforrósított vajon kevergetve kissé megpirítjuk. A sós vízben puhára főzött rizst, a Vegetát, a borsot, és a felaprított petrezselymet hozzáadjuk, és az egészet jól összeforgatjuk, vigyázva, hogy a rizs ne törjön.

Tálalás

A forró mandulás rizsre a roston sült csirkét ráfektetjük, az Ajvárt külön tálkákban kínáljuk mellé.

Tanács

Ha nincs grillsütőnk, a bepácolt csirkehúst serpenyőben is megsüthetjük.

Kis titok

Ha a pácoláshoz használt rozmaring-ágacskát a sütőlemezre vagy a serpenyőbe is beletehetjük. A csirkelakoma még ínycsiklandóbb lesz tőle.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 671 / 2.805 - -
Zsír g 41,06 - -
Szénhidrát g 46,49 - -
élelmi rost g 6,76 - -
Fehérje g 52,27 - -
g 0,69 0 0
A vitamin μg 677,05 17 14
D vitamin μg 23,60 12 12
E vitamin mg 12,78 58 58
Niacin mg 38,94 278 195
Kálium mg 997,37 27 27
Foszfor mg 1.162,41 145 145
Magnézium mg 523,13 174 131

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)