Sajtos burgonyagombóc

  • 26.08.2010.
  • 4

Ízletes kifőtt burgonyagombócot készíthetünk mi magunk is otthon, melyre aztán még forrón tejfölt és reszelt sajtot szórunk. Az íze mennyei.

Összetevők

  • 40 dkg főtt burgonya
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg felvágott vagy sült-főtt húsféle
  • 3 tojás
  • 2 ek. liszt
  • 1 ek. reszelt sajt
  • 1 ek. finomra vágott hagyma
  • 1 csapott ek. Vegeta
  • 1 késhegynyi reszelt szerecsendió
  • A gombóc főzővizébe:
  • 1 tk. Vegeta
  • A tálaláshoz:
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 2 dl tejföl

Elkészítés

  1. 1.
    Aa főtt burgonyát lereszelem.
  2. 2.
    A puha vajat kikeverem.
  3. 3.
    A húsfélét apróra darabolom.
  4. 4.
    Jól összedolgozom a reszelt burgonyát, a vajat, a tojásokat, a lisztet, a hagymát, a húsfélét, a reszelt sajtot és a fűszereket.
  5. 5.
    10 percig hagyom állni, addigra kissé besűrűsödik. (Ha nem formázható, kevés zsemlemorzsát is keverek hozzá.)
  6. 6.
    Közben egy nagy lábasba a tűzre teszek két liternyi, Vegetával ízesített vízet és felforralom.
  7. 7.
    A nedves kézzel formált gombócokat egyenként óvatosan beleengedem a forrásban lévő vízbe, és 10 percig főzöm.
  8. 8.
    Egyet próbaképpen kettévágok, hogy ellenőrizzem, megfőtt-e. A leszűrt gombócokat még forrón tejföllel meglocsolom és reszelt sajttal meghintem.