Sajtos lepény

  • 05.12.2003.
  • Közepes
  • 4 – 8
  • 50 min

A török népi ételek kis falatokból állnak, és évezredes múltra tekintenek vissza. Jasna Tomić most elárulja nekünk a kelt tésztából sütött húsos-, sajtos- és zöldséges lepény receptjét.

Összetevők 4 – 8 

  • 4 dkg friss élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 50 dkg liszt
  • 2 ek.
  • 1 dl olaj
  • 3 dl joghurt
  • A töltelékhez:
  • 5 dkg félkemény sajt (durvára reszelve)
  • 2 csokor petrezselyem
  • 2 tojás
  • 1 tk. Vegeta

Elkészítés

  1. 1.
    Az élesztőt 4 evőkanálnyi langyos, cukrozott vízben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, és a nyújtáshoz egy keveset félreteszünk. A liszt közepébe kis mélyedést nyomunk, megsózzuk, és az élesztőt beleöntjük.
  2. 2.
    Összemorzsoljuk, egy kiskanálnyi liszttel meghintjük, és 10 percig kelesztjük. Az olajat és a joghurtot felváltva, apránként beledolgozzuk, majd robotgéppel 7-8 perc alatt kidolgozzuk, annyira, hogy sima, közepesen puha tésztát kapjunk.
  3. 3.
    Tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
  4. 4.
    Ez alatt elkészítjük a tölteléket. Ehhez a tojásokat a Vegetával kissé felverjük, és a sajtot meg a finomra aprított petrezselymet apránként beleforgatjuk.
  5. 5.
    Miután megkelt, a tésztát belisztezet deszkán 8 egyforma cipóra osztjuk. Ovális, fél centi vastag lapokra kinyújtjuk.
  6. 6.
    A sütőlemezt egy kevés olajjal bekenjük, a tésztákat rárakjuk, és a tölteléket úgy osztjuk el rajtuk, hogy a széleiket, 1centi szélességben szabadon hagyjuk. 200 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tálalás

A sajtos lepényt azon forrón tálaljuk.

Tanács

Az ilyen ötletes, gyorsan elkészíthető ételeket mindenféle alkalomra, társasági összejövetelekre ajánljuk.

Kis titok

Ügyeljünk a tészta vastagságára, hogy a sütésnél egyenletesen süljenek.

Értesítés

Lefagyasztható:
Lefagyasztás: a tésztát elkészítjük az 5. lépésig, és 180 ºC-on 6 percig sütjük. A tésztát hagyjuk teljesen kihűlni, majd mélyhűtő zacskókba adagoljuk, légmentesen lezárjuk, és lefagyasztjuk.
Kiolvasztás: a tésztát szobahőmérsékleten 1-2 órát állni hagyjuk, kivesszük a zacskóból, azon fagyosan sütőlemezre helyezzük, ráöntjük az elkészített tölteléket és 200 ºC-on 7 perc alatt megsütjük.
Fagyasztóban legfeljebb 1 hónapig tárolható.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 615 / 2.571 - -
Zsír g 31,00 - -
Szénhidrát g 54,00 - -
élelmi rost g 2,00 - -
Fehérje g 28,00 - -
g 2,21 0 0
A vitamin μg 646,00 16 13
D vitamin μg 34,00 17 17
E vitamin mg 9,00 41 41
Niacin mg 10,00 71 50
Kálium mg 273,00 7 7
Kalcium mg 688,00 69 69
Foszfor mg 540,00 68 68

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)