Sajttal töltött sült burgonya

  • 17.11.2008.
  • Könnyű
  • 4
  • 80 min

A burgonyát 100-féleképpen el lehet készíteni és mindig születik egy új recept, így hát itt a 101. változat. A sült burgonya többféle sajttal, paradicsommal és paprikával töltve, Vegetával megbolondítva gyors és egyszerű vacsora.

Összetevők

  • 8 közepes nagyságú burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 teáskanál tejföl
  • 5 dkg gorgonzola sajt
  • 10 dkg mozzarella sajt
  • 1 teáskanál Vegeta
  • 20 dkg tévépaprika
  • 15 dkg paradicsom
  • 2-3 evőkanál olaj

Elkészítés

  1. 1.
    A burgonyát héjastól alaposan megmossuk, majd konyhai papírtörlővel leszárogatjuk.
  2. 2.
    Tepsire rakjuk, alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőben, kb. 180 °C-on, kb. 1 órán át sütjük.
  3. 3.
    Hűlni hagyjuk, hogy rajta marad e a héja, ízlés dolga, majd lapjában kettévágjuk és úgy kanalazzuk ki a belsejét, hogy kb. 1 centi vastag fala maradjon.
  4. 4.
    A kivájt burgonyát a zúzott fokhagymával, a tejföllel, a kétféle reszelt sajttal és a Vegetával krémesre keverjük.
  5. 5.
    A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot félbevágjuk, magjait kikaparjuk. Mindkettő húsát félcentis kockákra vágjuk, az olajon keverve-rázogatva megpirítjuk, a sajtos masszába keverjük.
  6. 6.
    A burgonyák üregébe töltjük, tepsire rakjuk, sütőben megforrósítjuk.

Tálalás

Nagy adag fejes salátával tálaljuk.

Kis titok

Egyforma nagyságú krumplikat válogassunk hozzá, mert így sülnek meg egyszerre.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 288 / 1.204 - -
Zsír g 19,66 - -
Szénhidrát g 16,03 - -
élelmi rost g 3,33 - -
Fehérje g 13,05 - -
g 1,17 0 0
A vitamin μg 3.416,15 85 68
E vitamin mg 8,83 40 40
C vitamin mg 111,20 148 124
Niacin mg 3,54 25 18
Kálium mg 538,38 15 15
Kalcium mg 287,49 29 29
Foszfor mg 239,89 30 30

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)