Tiszteletben tartjuk a személyes adataihoz fűződő jogait

A cookie-kat arra használjuk, hogy weboldalunk megfelelően működjön, és folyamatosan javítsuk szolgáltatásainkat. Amennyiben letiltja a cookie-k használatát, a weboldal egyes részei elérhetetlenné válhatnak. További részletek a Használati feltételeknél.

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing

Cookie-k fajtái: Technikai, Marketing
Beállítások

Sertéskaraj kölespogácsával és savanyú káposztával

  • 08.01.2007.
  • Közepes
  • 4 – 6
  • 70 min

A savanyú káposztából, tarlórépából, valamint hajdinakásából, kölesből, lencséből, kukoricalisztből és kukoricadarából készült ételek mind a szlovén konyha ételkülönlegességei, melyeknek alapanyagai mind hazai termésből származnak.

Összetevők 4 – 6 

  • A pogácsához:
  • 30 dkg köles
  • 1 tk.
  • 1 tk. vaj
  • 1 ek. liszt
  • 1 tojás
  • 1 tk. Vegeta
  • 1 ek. felaprított petrezselyem
  • A káposztához:
  • 1 fej hagyma
  • 3 ek. olaj
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 1 tk. Vegeta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk. őrölt pirospaprika
  • A húshoz:
  • 4 szelet kicsontozott sertéskaraj
  • őrölt bors
  • 2 ek. olaj

Elkészítés

  1. 1.
    A kölest 6 deci forrásban lévő sós vízbe szórjuk. Addig főzzük, amíg az összes vizet magába szívja, majd hagyjuk kihűlni.
  2. 2.
    Az olvasztott vajat, a lisztet, a tojást, a Vegetát meg a petrezselymet a kihűlt köleshez adjuk, és jól összekeverjük.
  3. 3.
    A masszából vizes kézzel pogácsákat formázunk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatjuk.
  4. 4.
    Előmelegített sütőben, 200 ºC-on 15-20 percig sütjük.
  5. 5.
    A lehéjazott, felaprított hagymát forró olajon, kevergetve aranysárgára pirítjuk.
  6. 6.
    A kissé összevágott savanyú káposztát és a Vegetát hozzáadjuk. Egy kevés vízzel felöntve addig pároljuk, amíg a káposzta megpuhul.
  7. 7.
    A vége felé belekeverjük a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát.
  8. 8.
    A karaj széleit kissé bevágjuk, sózzuk, borsozzuk. A szeleteket forró olajon mindkét oldalukon szép pirosra megsütjük.

Tálalás

A forró pogácsákat a savanyú káposztával és a sertéskarajjal tálaljuk fel.

Tanács

Ha a káposzta túl savanyú, főzés előtt hideg folyó vízben egy pillanat alatt hirtelen öblítsük le, de ne tartsuk a víz alatt, mert ha túlságosan “kimossuk”, íztelenné válik.

Energia és tápértékei

Az energia és a tápérték értékek egy adagra értendők (pl. 1 főre), édességek esetén 100g-ra.

Tápanyag Mértékegység Mennyiség RDA (%) Férfi RDA (%)
Energia kcal / kJ 520 / 2.174 - -
Zsír g 19,26 - -
Szénhidrát g 71,42 - -
élelmi rost g 6,01 - -
Fehérje g 21,02 - -
g 2,62 0 0
A vitamin μg 233,38 6 5
D vitamin μg 13,09 7 7
E vitamin mg 9,16 42 42
C vitamin mg 13,74 18 15
Kálium mg 641,37 17 17
Kalcium mg 80,39 8 8
Foszfor mg 315,95 39 39

* RDA= Javasolt napi beviteli érték:, egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2900 egy átlagos férfié, a 25-50 év kor közt. ( forrás: DRI reports - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)